X

Ferreries i Lloseta són els dos municipis amb major pes industrial de les Balears

El sector només representa el 3,4% del total de l'economia illenca

03/11/2018

Ferreries i Lloseta són els dos municipis amb major pes industrial de les Balears

A Balears hi ha, avui en dia, 2.921 empreses industrials. Un 17% manco que l’any 2000. El sector perd pes dins l’economia illenca i en representa només el 3,4% del total.

Amb el tancament de fàbriques com Yanko, Majorica, Buades, Pepsi o Coca Cola s’ha aprimat encara més el teixit industrial i la seva capacitat de generar valor a les Balears. La branca manufacturera ha experimentat el declivi més significatiu.

Menorca encapçala amb un 9,2% el pes de la indústria en el Valor Afegit Brut de l’economia balear, seguit de Mallorca amb 8,5. Eivissa només arriba al 4,2 i Formentera al 2. Per municipis, Ferreries amb 20 milions d’euros, i Lloseta amb 15 milions anuals més, són els dos municipis amb una major pes industrial seguit de Vilafranca, Bunyola i Petra.

Els menys productors són Santa Eugènia, Deià, Fornalutx, Ariany i Estellencs. En números absoluts, Palma ocupa el primer lloc generant 1.067 milions d’euros. Calvià 81 milions, Manacor on es concentra la indústria del moble 77 milions i Inca en setena posició 40 milions més.

El sector en aquests moments creix a un ritme quatre vegades més lent que el conjunt de l’economia de l’arxipèlag.

Amb el boom del turisme, al 1950 la indústria va patir un fort procés de terciarització que provocar el tancament de fàbriques de calçat, bijuteria, tèxtil o la cooperativa vinícola d’es Sindicat de Felanitx.

L’elevada competència i la manca d’evolució tecnològica de la producció industrial illenca frena el creixement. Es calcula que el 48% tenen una intensitat tecnològica baixíssima i el 83%, mitjana.

 

03/11/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris