X

El Consell de Mallorca restringirà fins als 46.000m² les grans superfícies comercials a Palma

Nova proposta del pla d'equipaments comercials de l'illa que augmenta a tots els nivells

05/11/2018

El Consell de Mallorca restringirà fins als 46.000m² les grans superfícies comercials a Palma

El Consell de Mallorca proposa en el nou pla d’equipaments comercials (PECMA) limitar a 46.000 metres quadrats les grans superfícies a Palma, considerada zona de nivell 1 en el projecte perquè hi concentrar la gran majoria de la població de l’illa. En concret, l’ordenació plantejada estableix que la superfície màxima a Ciutat i l’àrea de Marratxí on ja hi ha grans comerços seran de 40.000 metres quadrats, amb la possibilitat d’afegir fins a un 15% com a “superfície complementària” per a cinemes, restaurants i altres serveis d’oci.

La institució insular ha emès un comunicat en el qual indica que, després de recollir algunes de les al·legacions presentades i negociar el projecte amb els diferents grups polítics de la institució, es planteja una zonificació amb cinc àrees de les quals, al marge de Palma i el seu entorn immediat, en el nivell 2 se situen Inca i Manacor, on els equipaments comercials no podran depassar els 13.000 metres quadrats, més el 15% (1.950 m2) per a negocis complementaris.

El nivell 3 ho conformen “àmbits amb rellevància territorial, que assumeixen un paper significatiu com a prestadors de serveis”, i el seu límit, incloent la superfície complementària, serà de 4.600 metres quadrats.

En el nivell 4, “prestadors de serveis sobre un entorn immediat”, es fixarà el sostre de les superfícies comercials en 1.500 metres quadrats, i en el nivell 5, els de nuclis de població menors, en 700 metres quadrats. En aquests dos darrers casos, la superfície complementària pot augmentar els màxims en un 25% i un 50%, respectivament.

Aquesta proposta del PECMA corregeix l’aprovat provisionalment quant a què estableix límits en el nivell 1, redueix i unifica els del nivell 2 i rebaixa també els de la resta de zones.

En la seva comunicació pública, el departament de Territori i Infraestructures del Consell de Mallorca subratlla que la zonificació i les restriccions s’han plantejat donant prioritat a “la protecció del medi ambient, l’ordenació del territori i la protecció dels consumidors”.

La consellera, Mercedes Garrido, ha indicat que, principalment, es pretén garantir l’equilibri en matèria de mobilitat, “per això se centra en la correcció, sobretot, dels accessos a Palma, tant en l’autopista de l’aeroport com en la via de cintura.

Més informació relacionada:
 La CNMC culpa de l’encariment de preus a la manca de grans superfícies
  L’Estat demana derogar la suspensió de llicències comercials a Mallorca perquè “restringeix la competència”
 El Consell de Mallorca respon a l’Estat que no retirarà la moratòria de grans superfícies 
 El Consell de Mallorca reserva per a Palma les grans superfícies de més de 30.000 m²

05/11/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris