X

Tensa roda de premsa de Trump, i el periodista no podrà entrar més a la Casa Blanca

El president estatunidenc va etzibar al correponsal de la CNN Jim Acosta de ser "un maleducat i una persona terrible"

08/11/2018

Tensa roda de premsa de Trump, i el periodista no podrà entrar més a la Casa Blanca

Foto: Reuters

La Casa Blanca ha retirat avui la credencial permanent al periodista de la CNN Jim Acosta, que hores abans es va enfrontar al president dels Estats Units, Donald Trump, en una tensa roda de premsa d’ahir en què el president estatunidenc valorava els resultats de les eleccions de mig mandat celebrades dimarts passat. “Com a resultat de l’incident d’avui, la Casa Blanca suspèn la credencial permanent del periodista involucrat fins a un altre avís”, ha dit en un comunicat la portaveu de la Casa Blanca, Sarah Sanders.

A Acosta, el corresponsal de la CNN a la Casa Blanca li va reclamar la seva acreditació a la seva sortida de l’edifici presidencial un agent del Servei Secret estatunidenc, segons un vídeo compartit pel periodista al seu Twitter. La credencial permanent permet a un grup selecte de periodistes entrar i sortir lliurement de la Casa Blanca i cobrir el dia a dia del president.

L’incident es va produir quan el periodista de la CNN es va enredar en un tens estira-i-arronsa amb Trump, que després de respondre a diverses de les seves preguntes li va retirar la paraula. “Deixa el micròfon… Et diré una cosa, la CNN hauria d’estar avergonyida per tenir-te a tu treballant per a ells. Ets un maleducat, una persona terrible”, va dir Trump mentre Acosta forcejava per no deixar el micròfon amb una auxiliar de gabinet de la Casa Blanca.

La Casa Blanca s’ha referit en aquest fet en particular per justificar la suspensió de la credencial. “Trump creu en la llibertat de premsa i espera preguntes difícils sobre ell i el seu govern. No obstant això, mai tolerarem que un periodista posi les seves mans sobre una jove dona que solament està tractant de fer el seu treball com a becària de la Casa Blanca. Aquest comportament és inacceptable”, ha dit Sanders en el comunicat. “Que la CNN estigui orgullosa -ha afegit- de la forma en què el seu empleat s’ha comportat no és sols fastigós, sinó que és un exemple del seu indignant menyspreu per tots, incloses les dones joves, que treballen en aquest govern”.

Com a resposta al comunicat de Sanders, Acosta ha dit: “Això és mentida”.

En un comunicat posterior, l’Associació de Corresponsals de la Casa Blanca (WHCA, les sigles en anglès) ha considerat “inacceptable” i “fora de lloc” la suspensió de la credencial d’Acosta i ha demanat que li la retornin. “La WHCA s’oposa enèrgicament a la decisió del govern Trump d’utilitzar les credencials de seguretat del Servei Secret com a eina de càstig a un periodista amb el qual té una difícil relació”, ha dit l’Associació. “Instem a la Casa Blanca a revertir immediatament aquesta acció feble i equivocada”, ha afegit.

“La portaveu, Sarah Sanders, ha mentit. Ha proporcionat acusacions fraudulentes i citat un incident que mai va passar. Aquesta decisió sense precedents és una amenaça a la nostra democràcia”, segons la CNN.

 

Dimissió del fiscal general

La fúria de Trump també es va visualitzar ahir amb la dimissió forçada del fiscal general, Jeff Sessions. El motiu: la decisió de Sessions d’apartar-se de la investigació de la trama russa, sobre la ingerència del Kremlin en les eleccions presidencials del 2016.

Això va provocar que el president ja no pogués tenir un control directe sobre la investigació i s’anomenàs un fiscal especial per investigar-ho, Robert Mueller, amb fama d’implacable i independent. Trump ha esperat a l’endemà de les eleccions legislatives per tancar un any i mig d’enfrontament amb el fiscal general que ell mateix va nomenar.

08/11/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris