X

Europa commemora el centenari de l’armistici de la Primera Guerra Mundial

11/11/2018

Europa commemora el centenari de l’armistici de la Primera Guerra Mundial

Prop de 70 caps d’estat i de govern assisteixen avui diumenge en la cerimònia commemorativa del centenari de l’armistici entre els Aliats i Alemanya en la Primera Guerra Mundial que se celebra en l’Arc de Triomf de París.

El president francès, Emmanuel Macron, és el mestre de cerimònies en uns actes que han començat poc després de les 11.00 hores i en els quals també participen una quinzena de dirigents d’organitzacions internacionals.

La majoria dels mandataris han recorregut a peu, sota la pluja, els darrers metres de l’avinguda dels Camps Elisis per arribar fins a l’Arc del Triomf, mentre de fons sonaven les campanes de les esglésies de París.

Abans, els mandatirs, entre els quals es troben Felip VI i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, havien estat rebuts per Macron i la seva esposa Brigitte en el palau de l’Elisi. Tots dos han arribat de forma separada, i una mica més tard que la resta, els presidents dels Estats Units, Donald Trump, i de Rússia, Vladimir Putin, que han aterrat a París amb retard avui dematí.

En els prolegòmens de la cerimònia, dos militants del col·lectiu Femen han protagonitzat un incident després de botar les barreres de seguretat i irrompre amb el tors nu en els Camps Elisis al pas de la caravana en la qual viatjava Trump.

Les forces de l’ordre franceses les han reduït ràpidament i les han tret a l’exterior del cordó de seguretat. Prop de 10.000 agents han estat mobilitzats per garantir la seguretat a París en aquesta jornada.

Macron ha començat els actes, seguit pel seu primer ministre, Édouard Philippe, i la seva ministra de Defensa, Florence Parly, amb una breu revista de tropes i un homenatge a la bandera mentre sonava l’himne nacional francès, ‘La Marsellesa’.

L’acte més solemne, al costat del discurs del cap de l’estat francès, serà el record als morts en la Gran Guerra en el lloc on es troba el monument al soldat desconegut.

11/11/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris