X

La radiografia de les drogues de disseny que es compren, venen i modifiquen a Illes Balears

El laboratori que el Ministeri de Sanitat té a Palma descobreix dues drogues noves cada any

11/11/2018

La radiografia de les drogues de disseny que es compren, venen i modifiquen a Illes Balears

Eivissa es consolida com al camp de proves mundial de noves drogues. Al laboratori que el govern espanyol té a les Balears, es descobreixen cada any una mitjana de dues substàncies noves. Enguany han analitzat els 17.000 expedients de confiscacions fetes a les Illes i, segons els seus responsables, aquesta xifra no atura de créixer.

Cada vegada que els cossos de seguretat de l’Estat fan una intervenció de droga a les Illes, tant si es tracta d’una gran operació o d’un petit decomís, la substància acaba en el laboratori. Després de pesar-la, els tècnics n’agafen una mostra, fan una identificació presumptiva de la substància, i realitzen la prova de colorimetria. Si canvia de color, es confirma el tipus de droga, i ja és sotmesa a una anàlisi més profunda, el resultat del qual s’envia als jutjats.

El seu volum de feina augmenta cada any. Preocupa, especialment, la creixent perillositat de les substàncies utilitzades pels narcotraficants per tallar la droga.

Però el laboratori de l’Àrea de Sanitat de l’executiu central a les Balears és un dels més complets de tot l’Estat, no només pel seu volum de feina sinó també per les substàncies amb què es troben. Les Illes, especialment Eivissa, és on es proven moltes de les noves drogues de disseny. Són substàncies no fiscalitzades i que encara no són considerades il·legals.

Cada any, de mitjana, en aquest laboratori detecten dues d’aquestes noves drogues.

 

‘Kratom’, la darrera substància detectada no fiscalitzada

El cromatògraf de gasos massa és l’encarregada d’analitzar les substàncies no fiscalitzades. Només la tenen els laboratoris considerats d’alt nivell, i el de Balears n’és un. Els tècnics que fan feina aquí s’estimen més preservar la seva identitat per seguretat. La darrera substància no fiscalitzada que han detectat a les Illes ha estat l’anomenada ‘kratom’.

Només n’han trobat un pic. Els preocupa més un augment considerable de les intervencions d’una altra substància no fiscalitzada com és la marihuana sintètica, també coneguda com ‘K2’ o ‘spice’. No és nova, l’any 2016 ja va haver-hi diversos casos d’intoxicacions en adolescents de Mallorca que n’havien consumit. Però ara, alerten que la presència és molt major, i que tot i el seu nom, és molt més perillosa que el de la resta cannobinnoides.

També han detectat a les Illes altres substàncies fiscalitzades des de fa poc, com l’escopolomina, coneguda com burundanga, i altres drogues de disseny.

11/11/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris