X

L’acord del Brexit s’acosta al final que diumenge es ratificarà

Negociadors de la UE i del Regne Unit acorden un esborrany de la declaració política sobre la futura relació entre Londres i Brussel·les

22/11/2018

L’acord del Brexit s’acosta al final que diumenge es ratificarà

El president de la CE, Jean-Claude Juncker, i la primera ministra britànica, Theresa May, a la reunió d'ahir dimecres a Brussel·les.

La Unió Europea (UE) i el Regne Unit s’acosten al final de la seva relació i, apurant el calendari que estableix l’article 50 dels tractats europeus, els negociadors d’ambdues parts han aconseguit un acord de 585 pàgines, amb 185 articles, tres protocols i diversos annexos.

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha assegurat avui dijous que els negociadors de la UE i del Regne Unit han acordat un esborrany de la declaració política sobre la futura relació entre Londres i Brussel·les després del Brexit, la sortida britànica del club comunitari:

“Acab d’enviar als 27 un esborrany de la declaració política sobre la futura relació entre la UE i el Regne Unit. El president de la Comissió –Jean-Claude Juncker– m’ha informat que ha estat acordat a nivell de negociadors i acordat en principi a nivell polític”

Ha afegit, però, que el document encara ha de rebre el suport dels caps d’Estat i de Govern dels països que continuaran en la UE després de la sortida del Regne Unit, la qual cosa hauria de succeir en la cimera de diumenge.

El proper 25 de novembre, els líders de la UE, amb l’excepció del Regne Unit, esperen donar llum verda als esborranys de l’acord del Brexit i de la declaració política amb les directrius per a la futura relació amb aquest país.

Alguns països han expressat reserves sobre aquests documents en aspectes com Gibraltar o la pesca. És el cas d’Espanya, que vol majors garanties jurídiques que tindrà la darrera paraula en qualsevol futur acord amb Gibraltar i considera que ara no existeix suficient certitud en les paraules emprades en el text de retirada.

De fet, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que el seu país votarà contra l’acord de sortida si no es produeixen canvis pel que fa al penyal abans de la reunió de mandataris de diumenge.

Avui dijous, els ambaixadors dels 27 mantenen una reunió per analitzar el progrés en els documents.

22/11/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris