X

El tribunal de La Manada condemna per “maltractament ocasional” un home que intentà matar la seva dona

La pena imposada, 10 mesos de presó, contrasta amb els 8 anys que demanava la Fiscalia

22/11/2018

El tribunal de La Manada condemna per “maltractament ocasional” un home que intentà matar la seva dona

Els jutges de La Manada tornen a generar polèmica per una altra sentència. Ho avança avui el diari Público. Ara han condemnat un home a 10 mesos de presó per un “delicte de maltractament ocasional”, després de reconèixer que va atacar la seva dona amb un ganivet i la va intentar escanyar davant els seus fills.

En la sentència, a la qual ha tingut accés l’agència Efe i que ha avançat el diari Público, s’estimen els agreujants pel qual els fet van ocórrer en presència de menors, que es va utilitzar una arma blanca i que el succés va tenir lloc al domicili comú, i es considera l’atenuant de trastorn mental. Per aquest “maltractament ocasional”, es condemna a l’home a 10 mesos i 15 dies de presó i al pagament d’una indemnització de 5.150 euros.

El Fiscal, per un presumpte delicte d’homicidi en grau de temptativa, sol·licitava una pena de 8 anys i 6 mesos de presó i l’acusació particular, de 10 anys de presó, mentre que la defensa sol·licitava l’absolució o, subsidiàriament, 2 anys de presó per un delicte de lesions.

Els jutges consideren provat que, el 22 de juny de 2017, l’acusat, que estava en procés de divorci amb la seva dona, va entrar en l’habitatge, en la qual ella residia amb els seus fills, i va començar a desmuntar l’ordinador, la qual cosa va generar una forta discussió entre tots dos.

L’acusat va agafar de la cuina un ganivet d’uns 15 centímetres de fulla i va atacar a la dona, amb la qual va mantenir un forcejament, i li va causar una ferida superficial.

Quan tots dos van caure a terra, l’home, col·locat sobre la dona, va agarrar-li del coll amb la mà esquerra i la va pressionar amb força, encara que va deixar de fer-ho en veure que ella “gesticulava de forma angoixada” i li faltava l’aire.

L’incident va ser presenciat pels menors i almenys en una ocasió la nina va cridar al seu pare: “Deixa-la, no la matis!”.

En tractar de determinar l'”ànim homicida”, els jutges consideren que, com l’acusat va desistir voluntàriament en la seva temptativa d’escanyar-la, l’home només ha de ser condemnat per maltractament ocasional en aplicació del Codi Penal i la jurisprudència que ho interpreta. Aquesta circumstància, afegeixen els jutges, li eximeixen de la responsabilitat per homicidi, encara que procedeix la condemna per les lesions produïdes.

En la sentència es condemna a l’home a 10 anys i 15 dies de presó, a la inhabilitació de la pàtria potestat durant dos anys i mig, a la prohibició d’apropar-se a la dona o als seus fills o a comunicar-se amb ells durant dos anys, deu mesos i quinze dies, i al pagament d’una indemnització de 5.150 euros.

 

Marlaska demana respecte a la sentència, encara que no la comparteixi

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha comentat que encara no havia llegit aquesta sentència, però que hi ha d’haver un “necessari respecte” cap a totes les sentències, “que no vol dir que la comparteixi”.

El ministre, que ha estat de visita avui al País Basc, ha explicat a preguntes dels periodistes sobre aquesta sentència que “si els fets són en aquests termes, hi ha altes probabilitats de no compartir-la, però amb totes les cauteles, i cal esperar al fet que aconsegueixi fermesa per valorar”, ha afegit.

Marlaska ha confiat que aquest tipus de resolucions no causin “desànim” en la societat. “Som 5.500 jutges exercint i dictem moltíssimes sentències, també en l’àmbit de violència contra la dona i uns pocs elements fàctics, no persones, o resolucions no poden generar desconfiança en el sistema judicial de cap manera”, ha afegit.

22/11/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris