X

Neix una xarxa estatal per recuperar les immatriculacions de l’Església

Entre els 208 béns immatriculats a les Balears, hi ha 18 solars de gran extensió, 18 vivendes i locals i 5 horts

25/11/2018

Neix una xarxa estatal per recuperar les immatriculacions de l’Església

Una regidora i un exregidor d’Artà s’han unit a la nova xarxa de càrrecs municipals de l’Estat, ‘Recuperando‘, que reclama que es cancel·lin totes les immatriculacions de l’Esglèsia des de l’entrada en vigor de la Constitució Espanyola el 1978. La portaveu a Balears i regidora de Patrimoni i Medi Ambient d’aquest poble, Aina Comas, explica que volen traçar un full de ruta amb la resta de municipis de l’Arxipèlag per reclamar els béns registrats a nom del Bisbat.

Dels elements patrimonials immatriculats a les Illes, cinc són a Artà. La parròquia de la Transfiguració va inscriure al seu nom les muralles que perfilen el poble, el març de 2015. El consistori artanenc va dur el cas als tribunals argumentant que les murades no eren de la parròquia, sinó del poble. El passat mes de juny l’Audiència de Palma els va donar la raó, però l’Església hi ha recorregut en contra i el cas està a punt d’arribar al Tribunal Suprem. Ara, una cinquantena de càrrecs públics d’onze comunitats autònomes reclamen una regulació més clara i la titularitat pública de tot aquest patrimoni.

 

La Seu va ser immatriculada per l’Església el 2015

Durant el darrer any en vigor de la Llei hipotecària del president espanyol José María Aznar, el 2015, va ser immatriculada la Seu o la catedral de Ciutadella. La llista de béns immatriculats per l’Església que el Govern facilità als consells i ajuntaments de les Balears recull fins a 208 entrades al Registre de la Propietat.

Hi figuren més d’un centenar d’edificis d’ús religiós com esglésies, ermites i oratoris… la majoria adossats a extenses parcel·les de sòl. Però el Bisbat va inscriure al seu nom altres elements patrimonials a les Balears. Per exemple, 18 solars i terrenys rústics, 18 edificis que s’utilitzen com a habitatges o fins i tot per a ús comercial i entre els quals també trobam una torre o un bungalou a Llucmajor. Així mateix, hi ha cinc horts i la plaça de Mancor de la Vall. Són propietats exemptes de pagar l’IBI, entre altres impostos.

Els registres d’immatriculacions de l’Església que es tenen actualment no són complets. A Aragó es parla d’uns 2.000 béns immatriculats. A Burgos, d’uns 3.000. Només a la ciutat de Còrdova, de més de 180. El govern espanyol calcula que a Espanya hi ha més de 40.000 béns immatriculats. El portaveu de la coordinadora Recuperando, Antonio Manuel Rodríguez, assegura que el cas d’Espanya és “una anomalia” dins el mapa europeu.

 

El govern espanyol de Sánchez fa la llista

El govern espanyol va comprometre’s al setembre a reclamar a l’Església els béns de domini públic. Una promesa que alguns experts no veuen fàcil. La professora de Dret Civil de la UIB, Catalina Pons-Estel, creu que s’haurien de reclamar les immatriculacions una per una.

Amb tot, la qüestió és sobre la taula de l’executiu de Pedro Sánchez. La ministra de Justícia, Dolores Delgado, va assegurar dimarts passat al Senat que ja elabora la llista d’immatriculacions de l’Església perquè es pugui revisar.

25/11/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris