X

La Fiscalia sol·licita l’ingrés a presó de La Manada

Ho demana després que el Tribunal Superior de Navarrar ratifiqués la condemna als cinc acusats de 9 anys de presó

07/12/2018

La Fiscalia sol·licita l’ingrés a presó de La Manada

La Fiscalia de Navarra ha sol·licitat l’ingrés a presó dels cinc membres de La Manada per assegurar el compliment de la condemna a 9 anys de presó que els ha estat imposada per un delicte continuat d’abús sexual, una vegada que el Tribunal Superior de Justícia de Navarra (TSJN) l’ha ratificada.

La Sala Civil i Penal del TSJN va confirmar dimecres la condemna de 9 anys de presó per un delicte continuat d’abús sexual amb prevalença imposada als cinc membres de La Manada, amb el vot particular de dos magistrats que entenen que hi va haver agressió sexual, és a dir, violació.

Una vegada estudiada aquesta sentència, la Fiscalia de la Comunitat Foral ha comunicat avui divendres que ha presentat un escrit davant la Secció Segona de l’Audiència Provincial sol·licitant l’ingrés a la presó dels cinc condemnats i igualment la celebració de la corresponent compareixença.

Justifica aquesta decisió en entendre, entre altres arguments, que “una vegada confirmada la condemna a 9 anys de presó, la no modificació dels anomenats fets provats pel TSJN en resoldre el recurs d’apel·lació i les especials característiques del recurs de cassació, fan necessari assegurar el compliment de la condemna” i evitar la “possibilitat que els penats se sostreguin a l’acció de la justícia, fent il·lusòria aquesta condemna”.

Així mateix comunica que presentarà un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem en mantenir la seva consideració inicial que els fets són constitutius d’un delicte continuat d'”agressió sexual i no només d’abús sexual”, un criteri que ha mantingut en tot moment i que, segons remarca, ha estat també acollit en el vot particular manifestat per dos dels cinc magistrats.

Aquests dos magistrats, Joaquín Galve (president del TSJN) i Miguel Ángel Abárzuza (ponent), consideren, a diferència del criteri majoritari del tribunal, que és “procedent incardinar les conductes realitzades pels acusats en el delicte d’agressió sexual i no en el d’abús amb prevalença”. Sobre aquest tema sostenen que no s’està en presència d’una situació de consentiment de la víctima, viciat per l’actuació intimidatòria dels acusats, sinó que abans de res això la denunciant va reaccionar “d’una manera intuïtiva”.

Al seu parer hi va haver intimidació i aquesta “va revestir un caràcter particularment degradant o vexatori, a la vista de la forma en la qual van ser realitzats els actes” i a més en el cas concorre l’agreujament aplicable quan els fets es cometen per l’actuació conjunta de dues o més persones.

La sentència, en la qual a diferència de la primera s’aprecia delicte contra la intimitat que podria incrementar les penes dels acusats en 2 anys i 10 mesos, serà recorreguda per totes les parts davant el Tribunal Suprem. Així ho han comunicat tant l’advocat de la víctima com les acusacions populars (Govern de Navarra i Ajuntament de Pamplona), com les defenses dels cinc acusats i ara la Fiscalia.

Les acusacions i la Fiscalia discrepen amb la consideració d’abús sexual i sostenen que el que va succeir als Sanfermines de 2016 va ser una agressió sexual, una violació, mentre que la defensa dels acusats insisteixen que es van tractar de relacions sexuals consentides entre adults.

07/12/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris