X

Prendre moltes begudes ensucrades provoca problemes renals

Un estudi internacional en què col·laboren la UIB i l'Hopital Mateu Orfila demostra que un excés de fructosa fa augmentar l'àcid úric

20/12/2018

Prendre moltes begudes ensucrades provoca problemes renals

Beure molts de refrescos ensucrats provoca l’aparició de pedres al ronyó. Ho demostra un estudi internacional en què han participat la UIB i l’Hospital Mateu Orfila de Menorca. El component responsable d’aquests problemes renals és la fructosa.

La fructosa és un edulcorant natural que es troba, sobretot, a les pomes, les peres, els dàtils i la mel. Si es pren amb mesura, no és dolenta. Però un excés fa que augmenti l’àcid úric a la sang i l’orina, i això acaba creant càlculs renals.

S’ha descobert arran d’un cas de Centreamèrica, d’uns treballadors del camp joves que bevien un refresc amb molta fructosa per hidratar-se, agafaven insuficiència renal i molts d’ells morien. La Universitat de Colúmbia es va posar en contacte amb la UIB, que és referent internacional en temes de litiasi renal.

La sospita que tot venia per la fructosa es va confirmar amb un estudi conjunt amb l’Hospital Mateu Orfila. Per tant, la fructosa s’ha de prendre amb mesura. I hi ha tres grups de pacients que no n’haurien de prendre: els que tenen gota, els diabètics i els obesos.

20/12/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris