X

Via lliure a les energies renovables en sòl rústic

Les Balears només van generar un 3% d'energia fotovoltaica, eòlica i de biogàs al 2018

12/01/2019

Via lliure a les energies renovables en sòl rústic

S’ha acabat patir per implantar a foravila hortes solars, camps eòlics, plantes de biogàs o energia geotèrmica provinent de l’interior de la terra. El decret llei sobre projectes industrials estratègics aprovat a finals de desembre obre la porta a les fonts renovables en sòl rústic comú. Si crea llocs de feina, garanteix la reconversió energètica cap a les tecnologies netes o la sostenibilitat ambiental, el Govern pot exhimir el promotor de la preceptiva llicència municipal, el consistori de la prèvia modificació del planejament o de la normativa urbanística del Pla Territorial de Mallorca.

D’existir aquesta norma els darrers mesos, no s’hauria aturat el parc de plaques solars de Can Xim a Llucmajor o Can Tomàs, a Sant Antoni de Portmany.

Amb tot, a Mallorca, el Consell Insular encara no ha aprovat el document sobre l’Estratègia del Paisatge. Està previst que ho faci en el pròxim Ple de gener. Una eina clau per a la salvaguarda dels valors paisatgístics, la gestió dels processos de canvi territorial respectuosa i integrada en el caràcter dels paisatges.

En continu augment la demanda elèctrica

A Balears cada any hi ha més demanda d’energia elèctrica. Fins al novembre de l’any passat, segons les dades de l’Institut d’Estadística de les Illes a partir de xifres de Red Eléctrica Española, la demanda va ser de 5 milions 633 mil megawatts per hora. Un 0,7% superior al 2017 que, per primer pic des del 2008, superà els sis milions de megawatts per hora.

Poca producció d’energia renovable

Sense fre, la producció de renovables és pràcticament residual. El 2018, a l’arxipèlag es generà un 2% d’energia fotovoltaica, un 0,72% d’eòlica i un 0,28% de biogàs. En total un 3% de renovables que encara veu enfora l’objectiu del 10% en 3 anys. Per aconseguir-ho, actualment es tramiten 21 instal·lacions fotovoltaiques més.


Paralitzat el projecte de Parc fotovoltaic de Llucmajor


El Consell de Mallorca vol aprovar una ‘Estratègia del Paisatge’ el mes de gener

12/01/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris