X

20 anys de cures pal·liatives i acompanyar a pacients a morir a casa seva

El 75% dels pacients que requereixen aquestes atencions són oncològics

10/02/2019

20 anys de cures pal·liatives i acompanyar a pacients a morir a casa seva

L’Equip de Suport d’Atenció Domiciliària (ESAD) fa 20 anys a Mallorca. Es tracta d’un servei format per set metges i infermers, un administratiu i un psicòleg clínic que acompanyen els pacients a casa seva durant els darrers mesos o dies de la seva vida. També acompanyen els seus cuidadors.

Cada setmana, o tants dies com siguin necessaris, la doctora i la infermera especialitzades en cures pal·liatives visiten els seus pacients. En Pedro n’és un d’ells. Farà dos anys que li diagnosticaren un càncer i ja no hi ha res a fer per aturar la malaltia. Aquest servei és molt important per a ell i la seva família.

El 75% dels pacients que requereixen aquestes atencions són oncològics, la resta pateixen altres malalties. Des de l’any 2013 han atès més de 3.000 malalts, i cada any hi ha devers un miler de casos nous.

L’ESAD treballa amb aquells pacients que han decidit morir a la seva casa. I l’objectiu és acompanyar-los amb la malaltia. Els qui viuen de prop la malaltia terminal d’un familiar agraeixen el suport que els ofereixen aquests especialistes. Parlar de mort i enfrontar-se a ella no es fàcil, asseguren.

Les voluntats anticipades, allò que es coneix com a testament vital, ajuda també els familiars i l’equip mèdic que es respectin les peticions dels malalts.

10/02/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris