X

Les defenses del procés acusen el Tribunal de vulnerar els drets dels encausats

El judici ha començat amb les qüestions prèvies plantejades pels advocats

12/02/2019

Les defenses del procés acusen el Tribunal de vulnerar els drets dels encausats

A partir d’aquest dimarts el Tribunal Suprem és un dels principals focus informatius. Ha començat el judici al Procés. Un jucidi històric que pot allargar-se 3 mesos. La imatge del dia és la dels 12 independentistes encausats asseguts a la banqueta, davant la justícia. Primera jornada, i primers titulars: les defenses qualifiquen el judici de polític. Diuen que se n’han vulnerat drets fonamentals, i qüestionen la imparcialitat dels magistrats designats pel tribunal. Ells, precisament, són els que decidiran si la dotzena de líders independentistes són culpables dels delictes de rebel·lió, sedició o malversació.

La primera sessió del judici al procés ha començat amb les qüestions prèvies plantejades pels advocats de les defenses. Andreu Van den Eynde, que representa Oriol Junqueras i Raül Romeva, ha assegurat que és un judici polític . L’advocat ha afirmat que en aquest cas s’han vulnerat tots els drets fonamentals, entre els quals el d’expressió i el dret de protesta. Van den Eynde ha defensat el dret a l’autodeterminació  i també ha mencionat la posició d’alguns tribunals europeus en el procés. En el seu torn Xavier Melero, advocat de Joaquim Forn i d’altres quatre encausats, ha defensat la desproporcionalitat de les penes.
I Jordi Pina, advocat de Jordi Sánchez, Jordi Turull i Josep Rull, ha insistit en, en parer seu, s’ha vulnerat el dret a un jutge imparcial.
Les dues primeres sessions del judici contra el procés estaran dedicades a les qüestions prèvies dels advocats. Al judici, envoltat d’unes fortes mesures de seguretat, hi han assistit el president de la Generalitat i el president del Parlament, que s’han concentrat amb desenes de persones que protestaven per la celebració del judici.

I mentre això passava a Madrid, a Catalunya s’ha viscut una jornada de protestes. A partir de les 19h, ha tengut lloc una concentració multitudinària a la plaça de Catalunya de Barcelona. Sota el lema, “l’autodeterminació és un dret, no un delicte”, centenars de persones han protestat per l’inici del judici, acompanyats per polítics i entitats independentistes. Durant tot el dia, les manifestacions s’han repetit en diferents punts de la geografia catalana, des de Girona a la Ciutat Comtal, i s’hi han viscut moments de tensió, amb talls de carreteres i desallotjaments policials. El president Quim Torra, per la seva banda, ha demanat la posada en llibertat dels empresonats i l’arxivament de la causa.

12/02/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris