X

Una placa al mur de la Petrolera recorda Aurora Picornell i les Roges del Molinar

La Comissió 24F commemora amb diversos actes les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme

23/02/2019

Una placa al mur de la Petrolera recorda Aurora Picornell i les Roges del Molinar

Una placa al mur de la Petrolera recorda Aurora Picornell i les Roges del Molinar, assassinades pel franquisme ja fa més de 82 anys. Ha estat descoberta aquest dissabte migdia per a homenatjar-les. És una proposta de la Comissió 24F, que aplega entitats que volen commemorar cada 24 de febrer els assassinats dels batles de Palma i d’Inca, Emili Darder i Antoni Mateu, el diputat Alexandre Jaume i l’empresari d’Alcúdia Antoni Maria Ques, però també totes les altres víctimes de la Guerra Civil i el franquisme.

Picornell, juntament amb Belarmina González Rodríguez i les anomenades Roges del Molinar (nom popular amb que es coneixia la família integrada per Catalina Flaquer Pascual i les seves filles Antònia i Maria Pascual Flaquer) lideraren el Grup Femení del Radi de Palma del Partit Comunista des del 1931.

Com explica el també present a l’acte David Ginard al llibre ‘Aurora Picornell (1912-1937). De la història al símbol’, les dificultats dels comunistes per penetrar socialment en un arxipèlag conservador s’accentuava notablement per a l’organització femenina. Picornell, González i les Roges del Molinar han esdevingut, amb el temps, símbol de les víctimes del feixisme a les Illes.

Els homenatges prossegueixen aquest horabaixa a Inca, amb una caminada, i demà migdia al Mur de la Memòria del cementeri de Palma, on s’inaugurarà l”arbre de la memòria’, que senyalitzarà la que podria ser la fossa comuna més gran de Balears.

23/02/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris