X

L’endometriosi, una malaltia que pateixen les dones però que està silenciada

Els seu símptomes, dolor intens de regla i infertilitat, s'han normalitzat tant socialment que el diagnòstic pot endarrerir-se fins a vuit anys

23/02/2019

L’endometriosi, una malaltia que pateixen les dones però que està silenciada

La presidenta de l'Associació d'Afectades per l'Endometriosi (ADAEC), Soledad Domenech, va gravar un vídeo, que es va convertir en viral, on explicava què és l'endometriosi sense dir cap paraula.

Una de cada deu dones en edat fèrtil pateix endometriosi. Parlam d’una malaltia silenciada, malgrat, ara per ara, té més prevalença que l’asma, la diabetis o la sida. Ja hi ha estudis que quantifiquen en 11 hores,  el temps perdut a la feina, durant una setmana, per les conseqüències d’aquesta patologia. Els seu símptomes, dolor intens de regla i infertilitat, s’han normalitzat tant socialment que el diagnòstic pot endarrerir-se fins a vuit anys.

Un dels especialistes de més renom en aquesta malaltia ginecològica, el doctor Francesc Carmona, ha estat aquest divendres a Palma per divulgar les darreres investigacions. Ha retret que es destinen molts més recursos, per exemple, a investigar la disfunció erèctil que l’endometriosi.

L’endometriosi, la malaltia ginecològica amb més incidència, incapacita les dones i n’altera la qualitat de vida. Na Paula és una de les 4 milions de dones que la pateixen a l’estat espanyol. Al mal insuportable que causa l’endometriosi se li afegeix l’estigma envers les malaltes. El seu entorn no accepta el canvi d’hàbits que han de fer les afectades.

Encara no s’ha trobat cura per a aquesta malaltia que fa que el teixit endomètric apareixi a llocs com els ovaris, la bufeta, els intestins i fins i tot, en casos menys habituals, al pulmó o al cervell.  Milers de dones pateixen endometriosi i no en són conscients. Moltes vegades es dona per descomptat que la menstruació ve acompanyada de dolors que s’han d’aguantar.

Na Paula va tenir sort. La mitjana de temps que es triga a diagnosticar l’endometriosi és d’entre 6 i 8 anys. I el 40% de les dones amb endometriosi són estèrils. Els experts asseguren que és molt important detectar aquesta malaltia com més prest millor.

La doctora Carme Borrell, especialitzada en salut pública i desigualtats, explica que la incorporació de les dones a la investigació científica és molt recent, i això té un impacte negatiu a l’hora de diagnosticar les malalties de la meitat de la població.

La presidenta de l’Associació d’Afectades per l’Endometriosi (ADAEC), Soledad Domenech, va gravar un vídeo en què explicava què és l’endometriosi sense dir cap paraula. Es tracta d’un gest simbòlic, ja que molta gent encara desconeix en què consisteix aquesta malaltia que afecta a moltes dones:

23/02/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris