X

Els eivissencs són els ciutadans de Balears que més temps esperen per ser operats

Retards també en la sanitat privada, que rep pacients de la pública derivats del decret de garantia de demora

04/03/2019

Els eivissencs són els ciutadans de Balears que més temps esperen per ser operats

Més de la meitat dels pacients que esperen de de fa més de mig any per ser operats a Balears són de l’Hospital Can Misses. I prop de 1.500 malalts han d’esperar més de 60 dies per una consulta externa. Els serveis més afectats per manca de professionals, son, ara per ara, els de Digestiu, Traumatologia i Otorrinolaringologia.

Al servei d’Otorrinolaringologia de Can Misses hauria d’haver-hi 5 facultatius com a mínim, i n’hi ha 3. El mateix passa a Digestiu, al qual treballen 2 professionals per sota del mínim. Can Misses ha demanat ajuda a Son Espases, però allà tampoc hi ha personal.

450 persones esperen des de fa més de 6 mesos a Eivissa una intervenció. Des de Can Misses expliquen que encara s’arrosseguen els efectes dels quiròfans tancats per mosques i fongs… També de les baixes a la plantilla d’anestesistes, que encara no està al 100%, tot i que ha millorat. Per pal·liar aquestes esperes, en compliment del decret de garantia de demora es deriven pacients a la Policlínica del Roser, però segons Can Misses, no s’atenen en el termini fixat de 15 dies. Des de Can Misses diuen que aquest traspàs de pacients ha de millorar.

Des de la Policlínica del Roser asseguren que van rebre els primers llistats de pacients derivats de la sanitat pública a principis de desembre. Han atès 200 persones de traumatologia i 30 de digestiu i ara se’ls estan fent les proves. Recentment han rebut un altre llistat de 230 pacients d’aquestes dues especialitats. A Eivissa un de cada tres pacients té assegurança privada, entre el 30 i el 35 per cent de la població. En els darrers cinc anys les persones que opten per la sanitat privada han augmentat entre un 15 i un 20 per cent anual.

El fet que a les Illes hi ha molts estrangers també explica, segons la Policlínica, que les Illes siguin, per darrere de Madrid i Barcelona, les comunitats amb més percentatge d’assegurances mèdiques privades. A Eivissa, Can Misses té 200 llits i la Políclinica, 70. També contribueix el fet que el 85 per cent dels funcionaris opten per l’assegurança privada.

04/03/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris