X

En 15 anys, 1.000 donacions de sang de cordó umbilical a les Balears

La sang n'és 10 vegades més eficient que la de medul·la òssia

06/03/2019

En 15 anys, 1.000 donacions de sang de cordó umbilical a les Balears

1.000 són les donacions de sang del cordó umbilical que s’han fet els darrers quinze anys a les Illes. Una xifra que des del Banc de de Sang i Teixits qualifiquen de baixa. Només el passat 2017 a Balears nasqueren més de 10.000 infants.

Una donació que s’inicia després de parir a tots els hospitals públics de les Illes, llevat del de Formentera. Si la mare ho vol fer, el metge i la comare extreuen la sang del cordó umbilical i l’envien al Banc de Sang i Teixits de les Illes. Aquí analitzen la mostra i si el número de cèl·lules mare no supera el mínim de 1.500 milions de cèl·lules es descarta. Si és una mostra viable s’envia al Banc de Teixits de Barcelona. De les 1.000 donacions balears, 26 mostres han trobat compatibilitat i s’han pogut utilitzar per fer un trasplantament per tractar leucèmies, limfomes o altres malalties d’immunodeficiència congènita.

La sang del cordó té una quantitat molt elevada de cèl·lules mare hematopoètiques, és a dir, que són capaces de fabricar tots els components dels sistema immunitari i també del sistema sanguini, com ara hematies, globuls blancs i plaquetes. La donació la pot fer qualsevol dona sana que acabi de parir.

06/03/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris