X

8-M: Foment garanteix el 100% dels vols nacionals a les Illes durant la vaga

També el 57% dels vols internacionals a tot l'Estat

08/03/2019

8-M: Foment garanteix el 100%25 dels vols nacionals a les Illes durant la vaga

Els serveis mínims fixats pel Ministeri de Foment davant la vaga general del 8 de març, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, protegeixen el 100% dels vols amb els territoris no peninsulars; el 38% dels serveis domèstics amb alternatives de transport en trajectes inferiors a les cinc hores; i el 57% en la resta d’operacions, així com en vols internacionals.

En aquelles rutes aèries a les quals existeixin obligacions de servei públic entre dos aeroports peninsulars, es mantenen les freqüències establertes en la normativa d’aplicació.

D’altra banda, queden garantits els serveis relacionats amb el transport aeri dedicats a labors d’emergència, com a ambulàncies, antiincendis, transport d’òrgans per al Sistema Nacional de Trasplantaments, vigilància, protecció civil o rescat.

Així mateix, Foment recalca expressament que les companyies aèries hauran d’adoptar totes les mesures necessàries per a garantir “de forma estricta i rigorosa” els drets dels passatgers afectats per la convocatòria de vaga, d’acord a la normativa d’aplicació vigent.

 

CARRETERA I SERVEIS MARÍTIMS

Respecte al transport regular de viatgers per carretera, de competència de l’Administració General de l’Estat, el Ministeri garanteix el 50% de les expedicions, excepte en els serveis en els quals només hi hagi una expedició, en aquest cas no es veurà afectat.

Als serveis competència de les Comunitats Autònomes els seran aplicable els serveis mínims dictats per aquestes.

Finalment, en el transport marítim es determina un servei en cada sentit per cada línia d’interès públic en el trànsit de passatgers amb els territoris no peninsulars.

 

SUPRIMEIX UN CENTENAR DE TRENS AVE I LLARGA DISTÀNCIA

Renfe ha suprimit 107 trens AVE i Llarga Distància per a aquest divendres, 8 de març, el 28% dels inicialment programats, amb motiu dels aturs convocats per diferents sindicats per a aquesta jornada amb motiu del Dia Internacional de la Dona.

Els serveis mínims decretats pel Ministeri de Foment davant aquests aturs garanteixen la circulació del 72% dels trens d’Alta Velocitat i Llarga Distància habituals.

En el cas dels trens de Mitjana distància, els de trajectes regionals, els serveis essencials fixen la circulació del 65% del total, amb el que se suprimiran 224 serveis de l’oferta habitual d’un divendres.

Respecte a Rodalies, Foment ha establert que aquest dia circulin el 50% dels trens, percentatge que s’eleva fins al 75% en el cas de les franges d’hora punta.

El Ministeri atribueix aquest percentatge de serveis essencials a Rodalies al fet de tractar-se d’una jornada laborable, en la qual “es produeixen nombrosos desplaçaments des de les ciutats perifèriques a la capitals de província” que, en cas de no comptar amb el tren, es realitzarien per carretera amb el consegüent “alentiment” de les vies d’accés a les ciutats.

En la seva carta de serveis mínims, Foment remarca així mateix que els aturs coincideixen a més amb l’inici del cap de setmana, per la qual cosa estima necessari “mantenir la comunicació ferroviària entre les principals poblacions” del país per a no perjudicar el dret a la lliure circulació dels ciutadans.

 

ATURS i VAGA A RENFE

En ocasió del Dia de la Dona, diferents sindicats han convocat diferents aturs a Renfe. El comitè general d’empresa de l’operadora i les seves dues formacions majoritàries, CCOO i UGT, han programat aturs de dues hores per torn, entre les 12.00 i les 14.00 hores i entre les 16.00 i les 18.00 hores.

Del seu costat, USO i CSIF, malgrat no tenir representació en la companyia, ha convocat també aturs de dues hores per torn, mentre que una altra mitja dotzena de formacions sindicals, entre elles CGT, CNT i sindicats catalans, han convocat vaga de 24 hores.

A més de comptar amb aquests serveis mínims, Renfe ofereix als viatgers dels trens no inclosos en els mateixos viatjar, “sempre que sigui possible, en un altre tren en l’horari més aproximat a l’adquirit”. L’operadora també els permetrà anul·lar o canviar per a una altra data el seu bitllet sense cap cost.

08/03/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris