X

Inici de legislatura marcat per la tensió amb els diputats presos pel procés

Meritxell Batet és la nova presidenta del Congrés i Manuel Cruz, del Senat

21/05/2019

Inici de legislatura marcat per la tensió amb els diputats presos pel procés

Aquest dimarts ha quedat constituït el Congrés després d’una sessió de més de 4 hores i mitja. Meritxell Batet ha estat triada presidenta de la cambra baixa, en segona volta i per majoria simple, amb 175 vots a favor. Els diputats d’esquerra han emès vots nuls i els de junts per Catalunya hi han votat en blanc.

La nova presidenta del Congrés ha apostat pels consensos durant el seu primer discurs i ha recordat als diputats que són l’expressió d’un país plural. Batet també ha demanat als diputats preservar la funció constitucional de la cambra.

Tot això després d’una sessió intensa marcada per la presència dels diputats presos pel procés. Les seves fórmules de jurament de la constitució han quedat silenciades per la remor de la sala i han causat la intervenció de ciutadans.

A la Cambra Alta, la jornada ha transcorregut amb més tranquil·litat. El socialista català Manuel Cruz, ha estat triat president del Senat per majoria absoluta. La presència del senador i pres pel procés, Raül Romeva, també ha centrat totes les mirades.

No serà fins dimecres de la setmana que ve quan la mesa del Senat decideixi si suspèn Romeva de les seves funcions. També s’haurà de decidir a la cambra alta amb la resta de presos electes. La mesa del Congrés, en la qual participa l’eivissenca Sofia Hernanz, es reunirà després que aquest dimecres Meritxell Batet comuniqui al rei la constitució de la cambra. D’aquesta manera, es podrà començar a preparar la ronda de consultes per formar govern.

La representació balear al Congrés i al Senat 

Els 8 diputats i els 5 senadors de Balears ja han pres possessió del seu escó. Aquest dimarts matí han promès o jurat el càrrec en les sessions de constitució de les Corts. Són tres socialistes, dos diputats d’Unides Podem i un de Ciutadans, PP i Vox. Després de la constitució de la Cambra Baixa, els diputats han avançat quina serà la seva tasca durant aquesta legislatura. L’aprovació d’un règim especial o la lluita per obtenir més inversions de l’estat són algunes de les principals prioritats dels representants de les Illes.

21/05/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris