X

Documentats 2.077 assassinats de la Guerra Civil i la dictadura a les Balears

La importància d'aquest cens recau que a partir d'aquest document es podran impulsar mesures de reparació cap a les víctimes

31/05/2019

Documentats 2.077 assassinats de la Guerra Civil i la dictadura a les Balears

El Govern ha elaborat un cens de víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista que recull els casos de 2.077 persones que van ser assassinades durant la contesa i en l’etapa de repressió posterior. La Conselleria de Cultura, Participació i Esports ha informat avui divendres al Consell de Govern de la conclusió dels treballs d’elaboració d’aquest cens, previst en la Llei de memòria balear, que està pendent de ser ratificat per la comissió que gestiona el desenvolupament de la normativa.

Dels 2.077 assassinats sense consell de guerra o executats, 1.544 van morir a Mallorca, 346 a Menorca i 187 a Eivissa i Formentera, ha informat el Govern.

Aquest registre oficial recull la llista de persones que tenen la consideració de víctimes segons uns criteris establerts a la Llei de memòria i reconeixement democràtics.

El cens es digitalitzarà i tindrà caràcter públic perquè pugui ser consultat. Disposarà d’informació diversa sobre els fets ocorreguts i la tipologia de la repressió que va patir la víctima, així com altra informació rellevant.

La importància recau en el fet que a partir d’aquest document es podran impulsar mesures de reparació cap a les víctimes.

Cadascun dels noms que figuren en el cens està avalat per la seva font històrica que determina el rigor del registre. A més, s’especifica quin tipus de repressió va patir la víctima (assassinat sense consell de guerra, execució, presó, desterrament, exili, confiscació de béns, etc.).

Aquest cens ha permès comprovar que persones de les Balears foren desplaçades a llocs absolutament allunyats i registra també tots els ciutadans que varen estar tancats a camps de concentració a França i camps nazis.

31/05/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris