X

Llum verda per a l’expulsió i detenció dels okupes

Els jutges creuen que l'ordre aportarà seguretat jurídica

11/06/2019

Llum verda per a l’expulsió i detenció dels okupes

El Ministeri Fiscal dicta la instrucció “davant del greu problema social i jurídic” que suposa l’ocupació il·legal d’immobles.Un problema que creix, apunta. I vol garantir el dret a la inviolabilitat del domicili dels ciutadans i que els immobles siguin habitats pels seus titulars legítims. Per agilitar els desnonaments i unificar els criteris en l’actuació policial, ha fet arribar l’ordre als diferents cossos policials.

Quan hi hagi indicis d’il·legalitat, els cossos i forces de seguretat de l’Estat intervendran immediatament sense sol·licitar una ordre judicial. Desallotjaran, per tant, l’habitatge i fins i tot detindran els seus ocupants si fos necessari.

Bartomeu Barceló, fiscal superior de les Balears, assegura que els cossos de seguretat li havien plantejat molts dubtes a l’hora d’actuar en els casos d’ocupació d’habitatges. Segons l’ordre, quan hi hagi indicis de delicte els agents han de desallotjar els habitatges i, si és necessari, detenir els ocupants.

Només quan hi hagi dubtes sobre la naturalesa delictiva de l’ocupació, se’n demanaran mesures judicials. En els casos en què els ocupants estiguin en risc d’exclusió social s’informarà els serveis socials perquè no quedin desemparats.

Els jutges també han fet feina, de forma paral·lela, per agilitar les intervencions en habitatges ocupats. Els magistrats diuen que s’ha de recórrer a les instàncies judicials als casos que siguin confusos però recorden que en habitatges de primera i segona residència els agents poden actuar directament.

11/06/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris