X

L’Iran abat un dron espia dels EUA a l’estret d’Ormuz

Fa només una setmana, Washington va atribuir a Teheran l'atac de dos petrolers a la mateixa zona i l'Iran ho va negar

20/06/2019

L’Iran abat un dron espia dels EUA a l’estret d’Ormuz

Nou capítol en la crisi entre l’Iran i els Estats Units. Els Guardians de la Revolució, considerats per Washington com un grup terrorista, han anunciat que han abatut un dron nord-americà a l’estret d’Ormuz.

Segons els Guardians, han fet caure l’avió no tripulat de l’Armada dels Estats Units perquè va entrar a l’espai aeri del seu país. Un funcionari nord-americà, per la seva banda, manté que el dron volava a l’espai aeri internacional.

Els fets han passat a la regió de la costa d’Iran de l’estret d’Ormuz, un punt estratègic que uneix el golf d’Oman amb el golf Pèrsic. És per on passen una cinquena part de les exportacions mundials de petroli.

La nau abatuda per un míssil terra-aire iranià és un MQ-4C Triton, un dron desarmat que fa operacions d’espionatge. Pot volar durant més de 30 hores a molta altitud, més de 60.000 peus, i captar imatges d’altíssima resolució de grans superfícies de terreny.

L’aparell estaria sobrevolant la regió de Koohe Mobarak, a la província meridional d’Hormozgan, segons han informat els Guardians. Són l’organització militar més gran de l’Iran i Washington la va catalogar coma grup terrorista el passat mes d’abril.

La força aeroespacial de l’Iran ha disparat contra l’aparell a primera hora d’aquest dijous perquè “va violar l’espai aeri territorial iranià”. Aquesta versió es contradiu amb la donada pel funcionari dels Estats Units que va confirmar l’incident a la cadena ABC News, que sosté que el dron volava a l’espai aeri internacional.

Fa només una setmana, dos petrolers van ser atacatsa l’estret d’Ormuz i la tripulació va ser evacuada. Washington va atribuir l’autoria de l’assalt a Teheran. L’endemà de l’incident van publicar un vídeo que, segons ells, demostraria que va ser l’Iran qui va atacar els vaixells.

En el vídeo es veia un vaixell, suposadament de la marina iraniana, que retirava una bomba adossada sense explotar d’un dels petrolers atacats. Tripulants de les embarcacions van assegurar haver vist un vaixell militar iranià navegant per la zona.

20/06/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris