X

L’aigua dessalinitzada no arribarà al nucli urbà de Ciutadella fins a l’hivern

Fa unes setmanes s’ha hagut d’intervenir d’urgència per una avaria en la canonada que feia perdre més del 80% de l’aigua dessalinitzada

09/07/2019

L’aigua dessalinitzada no arribarà al nucli urbà de Ciutadella fins a l’hivern

L’aigua dessalinitzada no arribarà al nucli urbà de Ciutadella fins a l’hivern. Serà amb l’arribada de la temporada baixa, que l’Ajuntament abastirà els residents a poble. La posada en marxa de la planta s’està trobant amb constants dificultats. Fa poques setmanes s’ha hagut d’intervenir d’urgència per una avaria en la canonada de sortida de Rafal Amagat, en direcció al lloc de Ses Monges, que feia perdre més del 80% de l’aigua dessalinitzada. Això va deixar durant uns 10 dies les urbanitzacions de Cala en Bosch i Son Xoriguer sense aigua tractada.

Una vegada resolt aquest inconvenient, s’està ara pendent dels permisos del Govern, tant de Sanitat com de l’Agència Balear de l’Aigua, perquè pugui entrar en funcionament la nova canonada que connecta amb el dipòsit de Son Blanc. Unes obres executades fa més de 7 mesos i mig, que encara no han entrat en servei. Al consistori esperen que pugui abastir les urbanitzacions de Son Carrió i Cala Blanca a finals de mes.

A hores d’ara tan sols s’abasteixen les urbanitzacions de Cala en Bosch i Son Xoriguer, el que equival a una producció de 4.000 metres cúbics diaris.

Un dels objectius de la construcció de la planta dessalinitzadora és la de permetre descansar els aqüífers, que actualment es troben sobreexplotats. Segons dades de la conselleria de Medi Ambient, les reserves hídriques al juny se situen al 60%. Això suposa una pèrdua de 6 punts respecte al maig, tot i que és l’illa que es troba en millor situació. En comparació amb el juny de 2018, les reserves es troben un punt per sota i 7 respecte fa dos anys. De fet, és el pitjor resultat des del 2013, quan al juny les reserves hídriques es trobaven al 54% de la seva capacitat.

Per mirar de pal·liar aquesta situació, el 2016 es va presentar un projecte pilot per recarregar l’aqüífer amb aigua depurada. Al novembre va obtenir el vist-i-plau del Consell de Govern per destinar-hi prop de 600.000 euros de l’impost de turisme sostenible, però a hores d’ara no se sap res més. Fons de la conselleria de Medi Ambient, asseguren que la nova licitació es troba en procés administratiu i calculen que les obres puguin iniciar-se durant el 3er trimestre.

09/07/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris