X

La UIB fa el primer estudi al món de com la vespa asiàtica afecta les abelles

Segons l'estudi dels científics de la UIB, la presència d'aquest depredador provoca estrès oxidatiu a les abelles

22/07/2019

La UIB fa el primer estudi al món de com la vespa asiàtica afecta les abelles

Un conjunt de científics de la Universitat de les Illes, experts biòlegs i de Ciències de la Salut, han estudiat quin impacte la presència de Vespa Velutina en les colònies d’abelles més enllà de la pèrdua directa d’exemplars. Aquest depredador espera les abelles devora la piquera de les caseres, les captura, les duu al seu niu i se les menja.

Els científics han recollit mostres de 8 caseres amb vespa asiàtica a prop i 8 sense vespa a la Serra de Tramuntana i han analitzat l’ARN dels exemplars recollits. Els resultats mostren com la presència del depredador afecta les abelles des del punt de vista molecular: tenen estrès oxidatiu, similar al que pateixen les persones amb malalties greus, com el càncer i Alzheimer.

És el primer cop que es demostra que la presència de la vespa asiàtica invasora afecta negativament la salut de les abelles.

La vespa asiàtica es detectà a les Illes l’any 2015. Tot d’una, se’n començà una recerca activa de nius i exemplars. L’any passat, només 8 vespes asiàtiques varen caure a les trampes de la xarxa de detecció i captura. Enguany, cap. Una bona notícia de cara a la possible eradicació d’aquesta espècie invasora.

22/07/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris