X

La posidònia del litoral europeu es recupera després de perdre’n un terç en el darrer segle

L'estudi en què han participat científics de l'IMEDEA atribueix la millora a la gestió de l'aigua

28/07/2019

La posidònia del litoral europeu es recupera després de perdre’n un terç en el darrer segle

La posidònia oceànica europea es recupera després que el darrer segle se n’ha perdut un terç del total. Així ho revela un estudi internacional publicat en la revista Nature Communications en el qual han participat investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques CSIC i l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats IMEDEA. La recuperació d’aquesta planta marina, els científics l’atribueixen a les accions governamentals en les darreres tres dècades per millorar la qualitat de l’aigua.

Entre les amenaces i causes que no permeten la recuperació de la posidònia oceànica són les accions mecàniques sobre les praderies: ancoratge i pesca d’arrossegament, la construcció a prop de la costa: ports i passeigs marítims, i l’abocament excessiu de nutrients i de matèria orgànica a la mar.

La posidònia produeix oxigen, neteja l’aigua, protegeix les dunes, absorbeix diòxid de carboni CO2 de l’atmosfera, hi habiten especies amenaçades com els cavallets de mar i regenera les platges.

Aquest estiu, el servei de vigilància de posidònia del Govern ha fet 23.387 actuacions, de les quals, el 12,7%: 2.979 barques danyaven aquesta planta marina.

Els investigadors han emprat dades registrades des del 1869 que incloïen series temporals sobre extensió i densitat de les praderes submarines en 737 punts distribuïts en el litoral de 25 països de l’Unió Europea. Aquests ecosistemes es conformen per plantes amb flors que ocupen extenses àrees marines.
Arrenca el servei de vigilància de posidònia d’aquesta temporada

 

 

28/07/2019

Disculpau, els comentaris es troben tancats