X

Les dones rendeixen millor en les proves de coneixement, segons un estudi de la UIB

És una de les conclusions d'un treball publicat a la revista científica "Nature communications" pels investigadors Pablo Balart i Matthijs Oosterveen

07/09/2019

Les dones rendeixen millor en les proves de coneixement, segons un estudi de la UIB

Els resultats de les proves PISA revelen que les dones superen els homes en rendiment, independentment del tipus de prova que realitzin, segons  investigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i de la Universitat Erasme de Rotterdam.

És una de les conclusions d’un treball publicat recentment a la revista científica “Nature communications” pels investigadors Pablo Balart, del Departament d’Economia de l’Empresa de la UIB, i Matthijs Oosterveen, del Departament d’Economia de la Universitat Erasme de Rotterdam, ha informat la universitat balear en un comunicat.

En el marc d’aquest treball, els investigadors han dut a terme dos estudis per  investigar el rendiment durant el transcurs de les proves de coneixements i les seves implicacions per a les bretxes de gènere.

En el primer estudi, van utilitzar dades de les proves PISA, una prova estandarditzada internacional que es fa cada tres anys per avaluar el rendiment dels alumnes de 15 anys en matèries com a Matemàtiques, Ciències i lectura. Utilitzant dades de les proves realitzades en els anys 2006, 2009, 2012 i 2015, Balart i Oosterveen van observar que, en començar la prova, les dones van superar als homes en les proves de lectura, mentre que els homes van superar les dones en les proves de Matemàtiques i Ciències, la qual cosa afirma els estudis previs.

No obstant això, independentment del tipus de prova, les dones van mostrar major capacitat per sostenir el rendiment durant la prova. Així, per a més del 20% dels països inclosos en l’estudi, la bretxa de gènere en Matemàtiques i Ciències va quedar compensada o es va revertir després de dues hores d’examen.

En un segon estudi, els autors van analitzar un conjunt de dades provinents de 441 proves de Matemàtiques d’una longitud variable. En aquest cas, els resultats aconseguits van mostrar que les proves més llargues mostraven una bretxa de gènere més estreta, de manera que, com més llarga fos la prova, menys diferències hi havia en els resultats entre homes i dones, malgrat les diferències detectades en aquest àmbit en el primer estudi.

La implicació més notable de l’estudi consisteix a subratllar que les dones tenen més habilitat a l’hora de mantenir el rendiment durant una prova cognitiva, una fortalesa que mereix visibilitat i reconeixement.

A més, si bé la grandària i la rellevància estadística dels resultats aconseguits varia d’un país a un altre, vists els resultats, els investigadors consideren raonable assenyalar que aquesta diferència de gènere és evident en la majoria dels països dels quals es tenen dades, encara que presentin característiques i pertanyin a cultures molt diferents.

07/09/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris