X

La tornada a l’escola dels alumnes de les Balears

El curs comença amb 16.000 professors i 96 aules prefabricades

11/09/2019

La tornada a l’escola dels alumnes de les Balears

Foto: EFE

Els alumnes de les Illes Balears han començat avui un nou curs escolar, a excepció dels 19 pobles de Mallorca que han suspès l’inici del curs degut al mal temps. Un curs que compta amb rècord de professors, 16.000 en total. Aquesta xifra es deu a l’augment d’alumnes que es matriculats any rere any a les Illes Balears.

La inversió econòmica se centra però, en l’eliminació de barracons, segons la Conselleria d’Educació. De les 96 aules prefabricades que hi ha als centres de les Balears, enguany, n’ha eliminats 23. Amb tot, el conseller d’Educació Martí March ja ha dit que als barracons també s’hi aprèn, molts són millors que algunes aules ordinàries.

Tres centres inauguren enguany una reforma que els ha permès ampliacions importants: el Berenguer d’Anoia d’Inca, l’IES Binissalem i el centre Joan Ramis i Ramis de Maó. Centres en els quals s’hi han fet inversions que superen els dos milions d’euros.

 

Mallorca

Binissalem

A l’Institut de Binissalem, per exemple, l’ampliació ha permès eliminar 9 barracons i disposar d’unes instal·lacions noves que allotgen 11 aules més.

Porreres

L’escola Nova de Porreres inaugura el curs amb un barracó més al pati, a més de dues aules de l’espai jove que cedeix l’Ajuntament. L’inici de les obres d’ampliació estava previst per aquest estiu i el projecte encara no està licitat. L’IES ha afegit una aula modular a les dues que ja hi havia al pati; però no l’han poguda estrenar perquè no està acabada de muntar. L’ampliació del centre no serà efectiva fins d’aquí dos o tres anys i mentre, cada curs augmenten les matrícules.

Pollença

L’Ajuntament de Pollença ha modificat l’ordenança dels preus de l’escoleta i les ha equiparades a altres centres públics. El consistori diu que, tot i la pujada, s’aplicaran bonificacions per a les famílies amb necessitats. Els pares, però, es queixen que la pujada ha estat sobtada i en alguns serveis s’ha incrementat en un 50%.

El cost total per dur els infants a l’escoleta s’incrementarà, per a algunes famílies, en més de 150 euros. L’estudi econòmic que ha fet l’Ajuntament marca que a les escoletes públiques no es poden tenir preus per davall del preu de mercat.

Segons l’Ajuntament, l’escoleta té un preu més baix i això suposa una competència deslleial respecte de les altres escoletes públiques dels municipis del voltant. Per això el consistori ha optat per apujar els preus i aplicar bonificacions a les famílies que no poden assumir el cost.

L’ordenança fiscal ja s’ha aprovat al ple i està pendent d’aplicació. Els pares de moment han fet una recollida de signatures per mostrar desacord amb la normativa.

Palma

La jornada ha estat tranquil·la a Palma, no ha plogut a primera hora i no hi ha hagut grans retencions. Els pares dels nins i nines del CEIP Jaume I han explicat a IB3 Notícies que aquest matí de dimecres han trobat el trànsit habitual.

 

Menorca

Menorca és l’única illa que aquest curs tendrà menys alumnes que l’any passat. En total, gairebé 14.000 infants han tornat aquest dilluns a classe. A l’escola Francesc d’Albranca des Migjorn Gran s’impulsa des de fa tres anys un projecte pedagògic innovador per aconseguir atreure joves d’altres municipis. Ha estat la solució per evitar que es tanqués cap aula, una possibilitat a la qual gairebé es van veure abocats a causa de la manca d’alumnat que patien.

L’educació infantil, per contra, guanya alumnes. De fet, a l’escola de Pere Casasnovas de Ciutadella, s’ha creat una tercera línia de quart curs d’infantil, és a dir, de fillets de tres anys. Aquest curs comencen en total 60 alumnes.

També s’ha incrementat la matriculació al Mercadal, fet que agreuja el problema d’espai al col·legi de Mare de Déu del Toro, en espera de la construcció d’un nou centre, el primer en 70 anys, que no està prevista abans del 2021.

Tot i les petites afectacions d’aigua als edificis escolars, el curs ha començat amb normalitat a Menorca.

 

Eivissa i Formentera

Els centres escolars d’Eivissa denuncien de nou mancances amb l’inici del nou curs. En total, a les Pitiüses són més de 21.000 alumnes els que han començat les classes. Hi haurà 1900 professors, 72 més a Eivissa i 140 a Formentera, això són 6 més que l’any passat. A més 27 centres educatius de les Pitiüses tendran servei de menjador. Seran 3 més que l’any passat. Les escoles que estrenen aquest servei són Sant Jordi, Can Guerxo i Cas Serres. Aquest curs s’inicia a Eivissa i es mantenen les 17 aules prefabricades existents i pendents de la construcció de l’escola de ses Planes, a Sant Josep, i l’escola de Sant Ferran a Formentera. També és a punt de sortir a concurs l’ampliació del col·legi de Sant Carles i el Govern necessita un terreny per construir un nou centre a Santa Eulària.

A Formentera el curs escolar s’ha iniciat amb 1.261 alumnes. I tots ells arribaven a l’escola amb il·lusió i les ganes de tornar a veure els seus companys. I la polèmica se centra un any més en l’escola de Sant Ferran, on els alumnes hauran de fer ús dels 9 barracons instal·lats perquè el centre no té prou capacitat. Els pares dels alumnes no estan contents amb la situació, però tenen l’esperança que pels pròxims cursos ja estigui llesta la nova escola. Aquest any el col·legi concertat Virgen Milagrosa, a més d’atendre els nens d’infantil, també ofereix els cursos de primer i segon de primària que s’impartiran en barracons mentre es fa l’ampliació de l’escola. L’objectiu és arribar a oferir tots els cursos de primària. Un altre centre que amplia la seva oferta formativa és l’IES Marc Ferrer, que enguany compta amb el batxillerat d’arts, una modalitat que se suma a les de ciències i humanitats.

11/09/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris