X

Espanya s’aboca a unes noves eleccions

Felip VI no ha designat candidat a la presidència del Govern, cap compta amb el suport parlamentari suficient

17/09/2019

Espanya s’aboca a unes noves eleccions

Foto: EFE/BALLESTEROS

El rei Felip VI no ha designat candidat a la presidència del Govern una segona sessió d’investidura, perquè, segons ha informat aquesta nit en comunicat oficial la Zarzuela, cap compta amb el suport parlamentari suficient per tirar endavant un govern. En roda de premsa, Pedro Sánchez ha afirmat que Espanya s’aboca a noves eleccions. “Ho he intentat per tots les vies, però ha estat impossible”, ha dit el líder del PSOE.

Així les coses, si no hi ha acord per celebrar un ple divendres i una segona votació el pròxim dilluns, un dia després, dimarts, es dissoldran les Corts i es convocaran les eleccions per al 10 de novembre.

Entre el 28 d’abril, quan es van celebrar les eleccions generals, i la jornada d’avui, quan tot apunta que hi haurà nous comicis al novembre, han passat 146 dies, cinc mesos que han desembocat en el fracàs de la classe política per a aconseguir un acord que portés a una investidura.

Fins al darrer minut. Així de disposat s’ha mostrat Albert Rivera a negociar amb Pedro Sánchez i aconseguir una solució d’estat. Una voluntat que ha traslladat al rei Felip VI aquest dimarts horabaixa. Rivera, però, ha dit que Sánchez hauria de rectificar.

Rivera ha criticat la resposta de Sánchez a la seva proposta per afavorir la investidura. Ha dit que és una presa de pel, ja que el president en funcions nega fets com que es pugui comprometre a no indultar els independentistes. El líder del PP, per la seva banda, ha traslladat al Rei la seva intenció de no afavorir la investidura.

Ben diferent la postura d’Unides Podem, que ha traslladat al Rei la plena disponibilitat per investir Sánchez president. Amb la proposta de ciutadans damunt la taula, el líder d’Unides Podem encara no ho ha volgut donar tot per perdut.

Avui matí el cap d’Estat també ha rebut en audiència la diputada de Junts Per Catalunya al Congrés, Laura Borràs, i el líder de VOX, Santiago Abascal, que han reiterat el seu no a Sánchez. Jaume Asens, d’En Comú Podem, ha dit que el PSOE és qui ha de decidir i ha alertat que un pacte amb Ciutadans podria augmentar la conflictivitat territorial a Catalunya.

17/09/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris