X

El balanç de l’estiu: un grau més cálid, més nits tropicals i rècords de temperatures

L'Aemet no ha pogut desenvolupar projectes de millora d'observació i predicció per la falta de pressupostos estatals

19/09/2019

El balanç de l’estiu: un grau més cálid, més nits tropicals i rècords de temperatures

L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) no preveu pluges torrencials en les tres próximes setmanes a les Balears i, amb vistes a la tardor que comença dilluns, anticipa una estació càlida – amb mitjana de 15 graus- i normal en precipitacions. Són dades fetes públiques en el balanç de l’estiu que acaba.

Un estiu un grau més cálid de l’habitual amb augment de nits tropicals i rècords de temperatures màximes i mínimes altes. Només hi ha hagut una ona de calor, a final de juny, però ha estat extraordinària per la seva intensitat i duració. La gota freda de final d’agost ens ha deixat, a més, rècord històric de precipitació en una hora en aquest mes a les Balears: els 96 litres per metre quadrat de Santanyí. Amb tot, aquest estiu ha plogut, de mitjana, 16 litres manco del que és habitual. Així les coses, una vegada més, la pregunta: quant de tot això té a veure amb el canvi climàtic? “L’augment de fenòmens meteorològics adversos més intensos d’aquest estiu es pot emmarcar en els patrons de canvi climàtic, l’ona de calor de 40 graus crida l’atenció tot i que no ha estat de rècord”, ha explicat María José Guerrero, delegada de la AEMET a les Balears.

Falta de pressupost i Sant Llorenç

L’Agència Estatal de Meteorologia pateix, com tantes altres administracions públiques, la falta d’aprovació de pressupostos de l’Estat. A punt de l’aniversari de la torrentada de Sant Llorenç, bona part de les mesures de millora en l’observació i predicció del temps acordades llavors per a tota Espanya no poden desenvolupar-se per la falta d’acord polític a Madrid. “Al manco hi ha el projecte de posar-se a fer feina, aquí es va parlar de fer noves estacions meteorològiques però no hi ha pressupostos”, ha explicat Guerrero,

La renovació dels radars, l’augment de la freqüència en la recollida de dades i l’extensió d’estació per obtenir-les, són, amb l’augment de la potència de l’ordenador que les processa, algunes de les millores projectades.

La tardor començarà dilluns a les 9:59 del matí.

Més informació:

L’estiu acaba amb vuit rissagues a Menorca i dues a Mallorca i Eivissa

Acaba un estiu molt calorós i arranca la tardor que també es preveu més càlida

19/09/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris