X

Milers de joves surten a Palma contra el canvi climàtic

Els joves, líders de la lluita a favor del clima, han estat els grans protagonistes de la vaga d'aquest divendres

27/09/2019

Milers de joves surten a Palma contra el canvi climàtic

Pancartes amb missatges com “canvi polític, no climàtic”, “ens robau el futur” o “s’acaba el temps” i “no hi ha planeta B”. Milers de joves s’han aplegat aquest divendres migdia a la plaça del Tub de Palma per sumar-se a la concentració. Exigeixen una acció decidida dels governants per aturar el canvi climàtic.

4.500 persones, segons la Delegació del Govern i prop de 6.000 segons els organitzadors, han recorregut la Rambla i el Born fins arribar a la plaça de Cort. Impulsada pel moviment Fridays for Future, la vaga Mundial pel Clima ha disposat del suport de tres-centes entitats i 70 universitats, entre les quals la UIB. També s’hi han sumat Docents pel Futur.

A Cort, en un ambient festiu, s’hi ha llegit el manifest. Exigexen la declaració d’emergència climàtica i mesures concretes per abaixar les emissions de gasos contaminants.

Segons dades de la Conselleria d’Educació i Universitat, 11.111 alumnes i 297 professors de les Balears l’han secundada. L’illa amb més seguiment ha estat Mallorca, seguida d’Eivissa, Formentera i Menorca.

Els joves, els líders de la lluita 

El futur són ells, els joves. I precisament són els que lideren les protestes contra el canvi climàtic. La generació mil·lennista és la més conscienciada amb el medi ambient i la sostenibilitat. I per això, tenen clar que han de cridar ben fort que “ja no hi ha temps per perdre”.

El canvi d’actitud comença a les escoles. La sostenibilitat és un tema transversal a totes les assignatures. De ben petits, ja prenen consciència de la necessitat d’actuar per reduir la nostra petjada damunt el planeta i ho traslladen al seu dia a dia.

L’activisme a favor del medi ambient també s’estén a les xarxes socials. Gràcies a elles, el missatge d’emergència climàtica arriba encara més als joves. Greta Thunberg, n’és un exemple. El seu rostre és el del moviment Fridays for Future. Amb només 16 anys ha empès milers de joves de tot el món a manifestar-se i, amb la seva paraula, que s’ha sentit fins i tot a l’ONU, ha volgut remoure les consciències dels líders mundials.

Les protestes a Madrid i a la resta del món 

A tot Espanya hi ha hagut quasi un centenar de concentracions i manifestacions pel clima, com la de Madrid. La marxa convocada a la capital ha aplegat milers de persones que han anat des de l’estació d’Atocha fins a la Porta del Sol. L’han encapçalada associacions d’estudiants i consumidors que han exigit als polítics mesures més contundents davant la crisi climàtica.

Arreu del món milions de joves s’han unit en un crit comú per a exigir als seus governants que tinguin en compte els efectes de les seves polítiques en el clima i no deixin com a llegat una crisi climàtica. Els manifestants han reclamat accions reals en la lluita contra l’escalfament global. Uns 150 països, segons la web Global Climate Strike, han secundat la vaga mundial pel clima. El Comitè de Nacions Unides per als Drets del Nin han donat el suport a la participació de joves de tot el món en les mobilitzacions.

27/09/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris