X

Arriben les dracònides, la primera pluja d’estels de la tardor

Podran observar-se del 6 al 10 d'octubre, tot i que el dia de major visibilitat serà dimarts que ve

05/10/2019

Arriben les dracònides, la primera pluja d’estels de la tardor

WIKIMEDIA COMMONS

Com cada any, arriba la primera pluja d’estrelles de la tardor, coneguda com les dracònides. Les restes despreses del cometa 21P/GiacobiniZinner podran veure’s a partir de demà a la nit quan penetrin a l’atmosfera en forma d’estrelles fugaces.

Les dracònides podran observar-se del 6 al 10 d’aquest mes, tot i que el dia de major visibilitat serà dimarts que ve, quan es preveu que els cels estiguin poc ennigulats o buits a gairebé tot el país, excepte Galícia i la zona del Cantàbric, on podria ploure.

Les pluges d’estels es produeixen quan la traça de partícules de pols i roques que deixen els cometes en la seva òrbita al voltant del Sol entren a l’atmosfera de la Terra i es volatilitzen produint un efecte lluminós: els meteors. En aquest cas són les restes procedents de 21P/GiacobiniZinner, que cada sis anys i mig, aproximadament, completa una òrbita al voltant del Sol. En el seu recorregut deixa una estela de pols que amb el temps forma una xarxa de filaments amb els quals la Terra es troba tots els anys a principis d’octubre.

El nom de dracònides prové de la constel·lació Draco, origen de les seves trajectòries, encara que també se les coneix com a giacobínides, pel nom del seu descobridor, Michel Giacobini (1873-1938), astrònom francès.

Aquesta tardor hi haurà dues pluges d’estrelles més. La de les leònides, que es podran observar sobretot cap al 17 de novembre i la de les gemínides, que és la més intensa i que aconseguirà el seu punt màxim cap al 14 de desembre.

La millor manera per observar una pluja d’estels és situar-se a un lloc lluny de la contaminació lumínica, des d’on es pugui veure una bona porció del cel i mirar sense telescopi ni binoculars, ja que aquests disminueixen el camp visual. A més cal tenir en compte les temperatures nocturnes per si és necessària roba d’abric.

05/10/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris