X

El canvi climàtic implicarà, de retruc, una reorganització turística a les Illes

Els experts reconeixen que falten doblers per redactar estudis concrets sobre les conseqüències directes per a les Balears

07/10/2019

El canvi climàtic implicarà, de retruc, una reorganització turística a les Illes

Imatge d'arxiu. /EFE

Platges anegades per la mar, aigua de color verd i onades de calor. Són només alguns dels efectes que provocarà el canvi climàtic a les Balears d’aquí a 50 anys. Uns efectes que ja es comencen a notar en petita escala i que, segons els experts, deixaran conseqüències a l’agricultura i de retruc al turisme a les Illes. Segons l’Institut d’Estudis de la Mediterrània, zones turístiques de Mallorca, com Alcúdia i Pollença seran de les més afectades. A banda de les cotes baixes o les zones on el mateix mitjà no s’adapta per la ruptura dels sistemes dunars, els efectes també es notaran als ecosistemes marins, amb la pèrdua d’espècies i la proliferació d’altres, com els grumers. Segons Alejandro Orfila, investigador de l’IMEDEA, “de cada vegada tendrem a les illes més algues, més grumers, amb espècies que no havíem tengut mai aquí, també efectes a damunt la posidònia, que està patint estrès”.

Al camp, es pagesos també han d’adaptar-se a la nova situació, substituint varietats de cultius i apostant pels de regadiu. El secretari general d´Unió de Pagesos diu que “segurament durant aquests anys veurem desaparèixer la sembra de segons quines varietats perquè no s’adaptaran al clima”.

A davant d’aquesta situació, els experts alerten que manquen estudis concrets i inversió pública tant a l’Estat com a les Balears. I demanen a l’administració un esforç per a situar les Illes al mateix nivell que la resta d’Europa i del món. El biòleg i investigador de la UIB, Jaume Flexas, recorda que “les Balears és de les comunitats autònomes que menys inverteix en recerca i, per tant, no tenim dades directes de quina està essent la resposta a les Balears del canvi climàtic”.

07/10/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris