X

Un de cada cinc balears està en situació d’exclusió social

El darrer estudi de FOESSA constata l'habitatge i la precarietat laboral com motors de desigualtat

09/10/2019

Un de cada cinc balears està en situació d’exclusió social

Imatge d'arxiu. /EFE

Balears és la tercera comunitat amb més exclusió social de l’Estat. En concret, un de cada cinc balears (240.000 persones) està en situació d’exclusió social. Del total, 98.000 persones es troben en situació severa i 38.000 conformen la societat expulsada, centrada a sobreviure el dia a dia. Són dades del darrer informe FOESSA.

L’estudi constata l’enquistament de l’exclusió social i reflecteix l’habitatge i la precarietat laboral com motors de desigualtat. Les conseqüències: treballadors pobres, desigualtat de gènere i una exclusió social estructural que exposa especialment a joves i famílies amb fills. L’informe alerta que les polítiques socials no s’estan adaptant al nou context sociolaboral emergit després de la crisi.

Els elevats preus de l’habitatge, l’absència d’un sistema que garanteixi ingressos mínims, l’esgotament de la protecció d’atur o el desgast de les xarxes de solidaritat familiar són factors que perpetuen l’exclusió severa.

Les conseqüències: treballadors pobres (tenir feina no garanteix projecte vida digna), pobresa intergeneracional, precarietat política (menys participació i interès en els processos electorals), juvenització de la pobresa, i desigualtat de gènere. És més, les persones amb discapacitat pateixen una doble exclusió social.

09/10/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris