X

Els experts recomanen prevenció en la lluita contra el càncer de mama

Avui es celebra el Dia Internacional a la lluita contra el càncer de mama

19/10/2019

Els experts recomanen prevenció en la lluita contra el càncer de mama

El Dia Internacional contra el Càncer de Mama es celebra avui i els experts sanitaris recomanen sobretot una paraula: prevenció.

L’any passat es varen diagnosticar a les Balears 718 casos de càncer de mama. Una malaltia que va en augment, al 2012 n’hi va haver 690. Per això els oncòlegs recomanen a les dones que es facin mamografies al més aviat possible, però a través de la Seguretat Social, només les fan a partir del 50 anys.Na Loli té 48 anys. L’octubre passat es va fer un control rutinari de mamografia a un centre privat i tot va sortir correcte. 5 mesos després i arran d’una visita al ginecòleg per un dolor al pit li diagnosticaren càncer de mama. La varen operar, però al juny li donaren una altra mala notícia, el càncer s’havia estès, és metàstasi. Ara lluita, intenta no decaure i assegura que la prevenció és el millor tractament.

Les mamografies i ecografies detecten els tumors, però la Seguretat Social no realitza aquestes proves a les pacients menors de 50 anys. Tot i això, els ginecòlegs consideren que s’haurien de fer a partir dels 40, quan ja es detecten alguns casos.

Les pacients que ja han estat sotmeses a cirurgia requereixen també tractaments per recuperar-se, no només del dolor físic sinó també per l’impacte que els causa veure’s les cicatrius.

I per a les que encara pateixen seqüeles, sobretot dolor als braços després de l’operació, a Son Espeses tenen fisioteràpies que les ajuden.

El càncer de mama és molt menor en els homes, tot i que també n’hi ha casos, un per cada 15 dones.

19/10/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris