X

La gravera de Porreres podrà arrassar 33 hectàrees de boscos protegits a Monti-sion

Terraferida critica que el Govern autoritzàs aquest projecte l'any 2017

21/10/2019

La gravera de Porreres podrà arrassar 33 hectàrees de boscos protegits a Monti-sion

L'efecte de la gravera sobre la muntanya ja és visible des de molts punts de l'illa. Imatge Terraferida

Terraferida critica que el projecte d’explotació i restauració de la gravera de Son Amat, a Porreres, permeti arrasar 33 hectàrees de pinars i garrigues verges, una àrea protegida qualificada d’ANEI i que està situada entre el Puig de Monti-sion i el Puig d’en Famella. El Govern, de moment, no ha fet declaracions, però assegura que la normativa permet aquestes actuacions quan es tracta d’explotacions antigues.

L’ampliació de la pedrera es farà sobre un dels pocs massisos muntanyencs que existeixen al Pla de Mallorca i pot acabar amb més de 46 quarterades de zona natural, que en gran part estan protegides i declarades ANEI. Això són 330 MIL metres quadrats de muntanya i pinar que es convertiran en grava per a la construcció.
Tot això gràcies al projecte de restauració que es va autoritzar fa dos anys, l’any 2017, amb el vistiplau de la Comissió Balear de Medi Ambient i de la Direcció General de Política Industrial. Uns organismes que depenen del govern autonòmic. Segons el portaveu de Terraferida, Jaume Adrover, “el pla de restauració és realment una nova explotació encoberta que afecta tot el massís de Montision i parla d’unes 33 hectàrees noves d’on es podran extreure 25 milions de metres cúbics de grava per utilitzar en la construcció”

De fet, l’ampliació de la gravera ja ha començat i la tala del bosc protegit i les noves excavacions ja són visibles des de molts punts de Mallorca. “La pedrera només estava explotada a la cara sud i ara gràcies a aquest projecte, comencen a explotar la cara nord i ja és visible des de molts de punts de Mallorca”, afegeix, Jaume Adrover, el portaveu de l’entitat conservacionista.

 

L’Ajuntament de Porreres no té competències sobre la pedrera

La batlessa del municipi, Xisca Mora, lamenta que aquesta activitat suposi arrasar amb un dels espais més emblemàtics de Porreres: el puig de Montision. La batlessa, però, explica que “tothom que no estigui d’acord amb la gestió de la gravera pot acudir a l’Ajuntament o a les diferents conselleries a consultar la documentació i ho pot denunciar”.

Arrasar aquesta àrea natural protegida és possible perquè l’actual legislació minera ho permet. Per excavar zones protegides, en aquest cas una zona ANEI, les empreses mineres han de pagar 7.000 euros per hectàrea afectada.

Aquest és el criteri del Consell de la Mineria de les Balears. I aplicant-lo la gravera de Porreres haurà de pagar 304 MIL euros per ampliar 46 quarterades la zona d’excavació damunt el bosc protegit.
A propòsit d’això, els representants de la pedrera i tampoc el Govern no han volgut fer declaracions

La direcció General de Política Industrial, però, explica que la gravera porrerenca de Son Amat té autorització per extreure grava de dins una zona ANEI perquè és una explotació antiga.

 

 

21/10/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris