X

L’enterrador de Franco: “El cos està perfectament reconeixible. L’exhumació estarà llesta en una hora”

El dia que s'ha conegut la data de l'exhumació del dictador, un equip d'IB3 Notícies ha pogut parlar amb Gabino Abánades

21/10/2019

L’enterrador de Franco: “El cos està perfectament reconeixible. L’exhumació estarà llesta en una hora”

El dia que s’ha conegut que l’exhumació de Franco serà dia 24 d’octubre, un equip d’IB3 Notícies ha pogut parlar amb qui va ser director de l’enterrament del dictador Francisco Franco l’any 1975: Gabino Abánades.

Quaranta-tres anys han passat des que, ell, Gabino Abánades va dirigir l’enterrament de Francisco Franco al Valle de los Caídos. Malgrat aquestes quatre dècades, Abánades assegura que el cos s’ha conservat perfectament. “El cos estarà momificat, però serà reconeixible, perquè, a banda d’estar embalsamat, està en una zona on gairebé hi penetra ni fred ni calor”, assegura.

Des que se’n va tenir coneixement, l’exhumació ha suscitat molts dubtes sobre com seria el procés. “Retiraran la làpida abans que arribin els oficials d’exhumació i ja llavors ells elevaran el fèretre i traslladaran el cos en un altre per a rehumanizar-lo al Pardo. El procés d’exhumació no durarà més d’una hora.

Altrament, per una altra part, el cos de Ramón Franco, el germà petit del dictador, segueix reposant al pavelló d’Aviació del cementeri de Palma. Cap de la base aèria de les Balears, ubicada a Pollença durant la Guerra Civil, el 28 d’octubre de 1938 volava en un hidroavió carregat amb una tona d’explosius cap a la península, per participar en una ofensiva contra el bàndol republicà però, va caure a la mar. La versió oficial diu que va ser a causa d’una tempesta. Però la seva ambigüitat, ja que Ramon Franco fou diputat d’Esquerra Republicana abans d’unir-se als nacionals, fa que alguns apuntin que l’hidroavió fou abatut pels sublevats i, fins i tot, per ordre del seu germà. Fins a l’any 2008, el germà del dictador va tenir una plaça a Palma en el seu honor, anomenada plaça del Tinent Coronel Franco.

21/10/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris