X

Els balears, els que més impostos paguen pel consum d’aigua

Segons informe del Consell d'Economistes que afirma que l'impost del turisme sostenible no és "ambiental"

23/10/2019

Els balears, els que més impostos paguen pel consum d’aigua

L’impost del turisme sostenible, que aporta 120 milions d’euros anuals a les arques de la comunitat, no és un impost de tipus ambiental, segons l’informe del Consell General d’Economistes sobre fiscalitat verda. L’informe diu que en el cas balear, l’objecte imposable té relació amb la capacitat econòmica del turista, “sense cap referència mediambiental, i destina els ingressos a un fons per afavorir el turisme sostenible”.

L’informe constata que l’Estat recapta el 82% dels impostos ambientals, els ens locals el 10% i les comunitats autònomes, el 8%. El gruix de la recaptació autonòmica prové dels impostos sobre l’aigua. I les Balears són la comunitat amb més pressió fiscal per aquest concepte: es recapta 71 euros per habitant i any pel canon de sanejament, amb uns ingressos de 83 milions l’any 2017. Tot i que Catalunya o Andalusia ingressen més doblers per aquests impostos, la recaptació per habitant a les Illes és superior a la de totes les comunitats amb tributs similars sobre l’aigua.

El 61% de la recaptació d’impostos ambientals a Espanya correspon a l’impost sobre Hidrocarburs de l’Estat, que grava la benzina. L’informe dels Economistes proposa crear un nou impost per gravar l’emissió d’Òxid de Nitrogen (NOx) i l’Òxid de Sofre (SOx), i repartir-lo entre les autonomies.

També proposa transformar l’impost de circulació en un impost ambiental regulat per l’Estat, amb quotes que dependrien de les emissions de CO2 dels vehicles.

23/10/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris