X

La CNMC demana calma davant l’anunci de compra d’Air Europa per part d’Ibèria

L'organisme garanteix la supervisió del procés per evitar situacions de monopoli

04/11/2019

La CNMC demana calma davant l’anunci de compra d’Air Europa per part d’Ibèria

Diversos viatgers passen aquest dilluns davant les oficines d'Air Europa a la terminal de sortides de l'aeroport de Palma. /LLITERES

Fonts de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) consultades per IB3 Ràdio han fet una crida a la calma i recorden que la compra anunciada d’Air Europa per part d’Ibèria ha de superar uns requisits que són sotmesos a una supervisió per evitar concentracions de mercat que podrien ser problemàtiques. Des de l’organisme garanteixen la supervisió del procés.

Aquest control és obligatori quan l’empresa resultant de la compra adquireix o incrementa la seva quota de mercat per damunt del 30%, i també en els casos en què la suma de facturació d’ambdues companyies superi els 240 milions d’euros.

En els casos en què l’operació tengui abast comunitari, com en seria el cas, ja que IAG té una part de la seva propietat al Regne Unit, l’operació de compra s’ha de comunicar a la Comissió Europea, tot i que això no implica necessàriament que sigui Brusel·les qui tengui la darrera paraula sobre l’autorització. Les mateixes fonts han explicat que si el gruix de l’operació afecta Espanya, llavors la Comisió Nacional de la Competència pot exigir que se li reenviï l’anàlisi de l’operació per pronunciar-se’n.

També han recordat que hi ha precedents en compres realitzades a Espanya per Ryanair, i que en aquest cas es va haver d’analitzar l’impacte de l’operació ruta per ruta, per deteminar possibles situacions de monopoli.

Fora del sector aeri també hi ha altres casos previs, com la compra, per part de Telefònica, de Canal +. En aquell cas, i a petició de Telefònica, l’autoritat espanyola de competència va analitzar-ho i li va exigir una sèrie de compromisos, que després derivaren en incompliments que la mateixa autoritat va sancionar amb fins a 1,5 milions d’euros.

La llei de Defensa de la Competència planteja el procés de control de concentracions en dues fases, en funció de si amb la informació proporcionada és suficient o no per autoritzar o prohibir l’operació o si s’ha d’ampliar l’anàlisi en una segona part. Val a dir que el 2016, la darrera data de què s’ha pogut disposar, es van resoldre 102 operacions de concentració, de las quals 96 es van autoritzar en primera fase sense compromisos i 5, amb compromisos exigits a les parts. Totes elles van ser resoltes en la primera fase.

Air Europa per 1.000 milions d’euros

El fet és que avui s’ha fet públic que el Grup IAG, al qual pertany Ibèria, ha acordat amb Globalia comprar Air Europa per 1.000 milions d’euros, una operació que es tancarà previsiblement en la segona meitat de 2020 i que suposarà la unió de les dues majors aerolínies espanyoles, ha informat aquest dilluns International Airlines Group.

Els sindicats CCOO i UGT i la Federació de la Petita i mitjana empresa de Mallorca (Pimem) han considerat que la compra d’Air Europa per part d’IAG és una mala notícia per a l’economia balear. Segons han declarat als mitjans de comunicació el secretari general de CCOO a les Balears, José Luis García, i el secretari general d’UGT a les Illes, Alejandro Texías, els sindicats estan molt preocupats per la situació dels treballadors, que esperen que no es vegin afectats per aquesta situació.

Per part seva, el president de Pimem, Jordi Mora, s’ha referit als principals efectes negatius que podrien succeir, de confirmar-se l’absorció, i que serien un increment de preus i la reducció de freqüències.

Més informació:


IAG adquireix Air Europa a Globalia per 1.000 milions d’euros
El grup Iberia operarà en monopoli les principals rutes de Menorca

04/11/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris