X

Cap de setmana marcat pel fred, el vent i les precipitacions

Avui divendres, però, no esperem més precipitacions i el dia estarà encapçalat pel vent i la mala mar

08/11/2019

Cap de setmana marcat pel fred, el vent i les precipitacions

Irene Dols, El Toro (Calvià)

Una massa d’aire fred s’instal·larà sobre les illes i tindrem un ambient de plena tardor amb neu a la Serra de Tramuntana per sobre dels 1.100 metres. De cop i volta l’ambient suau ha deixat pas a un temps molt més inestable amb una davallada important de les temperatures i ruixades i tempestes a Mallorca i Menorca. Ahir vàrem tenir registres de 31 mm a Son Massip, 25 mm a Pollença o 22 mm a Llucmajor.

Avui, però, no esperem més precipitacions i el dia estarà encapçalat pel vent i la mala mar. Durant el capvespre s’han activat avisos per part de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) per ratxes superiors als 70-80 km/h a Mallorca i Menorca, puntualment superiors als 100 km/h als cims de la Serra de Tramuntana. Tanmateix, els vents de ponent i mestral faran que la situació marítima estigui molt alterada a totes les illes amb onades que superaran els 3 metres d’altura.

Demà la situació seguirà encapçalada per aquest vent de mestral i un estat de la mar molt remogut. Les ratxes estaran per sobre dels 70-80 km/h fins primera hora del dematí a Mallorca i Menorca, després el vent anirà clarament a menys. També fins al migdia les onades superaran els 3 metres d’alçada a tot l’arxipèlag. En principi no s’esperen plogudes, únicament es podran produir al nord de la Serra. A la resta, cels més destapats amb qualque nigul.

Per diumenge s’espera un nou canvi de temps. Les precipitacions més abundants es concentraran a Menorca i al nord de Mallorca. Igualment plourà amb menys intensitat al sud de Mallorca i a les Pitiüses, amb cels més variables i qualque ullada de sol. La cota de neu es situarà entorn als 1100-1200 metres i veurem neu a la Serra, això sí es tractaria d’una enfarinada testimonial i poc significativa. El Puigmajor i Massanella quedaran emblanquinats.

Continuarem amb els avisos activats per mala mar. S’incrementa a avís de color taronja a Menorca per onades que oscil·laran entre els 3 i 4 metres, amb pics superiors. A la resta, entre 2 i 3 metres d’altura.

Tot i que no tenim avisos per vent, també serà el clar protagonista de la jornada. Un vent de tramuntana imestral que bufarà amb força per tot, amb ratxes terra endins entre els 70-80 km/h i als cims de la Serra superiors als 100 km/h.

08/11/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris