X

Joan Margarit, Premi Cervantes 2019, dedicà un poema a Campanet i a la seva filla

El poeta ha estat guardonat per la seva obra bilingüe, el seu llenguatge innovador i per la pluralitat cultural que representa la seva obra

14/11/2019

Joan Margarit, Premi Cervantes 2019, dedicà un poema a Campanet i a la seva filla

Joan Margarit, Premi Cervantes 2019. /EFE

El poeta català Joan Margarit ha estat guardonat aquest dijous amb el Premi Cervantes 2019 per la seva obra bilingüe, tant en català com en espanyol, el seu llenguatge innovador i per la pluralitat cultural que representa. L’obra poètica de Margarit (Sanaüja, Lleida, 1938), “de profunda transcendència i llenguatge sempre innovador, ha enriquit tant la llengua espanyola com la llengua catalana, i representa la pluralitat de la cultura peninsular en una dimensió universal de gran mestratge”, segons el jurat d’aquest premi, el màxim guardó de les lletres en espanyol, que està dotat amb 125.000 euros.

Entre la seva producció destaquen títols com ‘L’ombra de l’altre mar’ (1981), ‘La dona del navegant’ (1986, Premi Serra d’Or al 1987), ‘Casa de Misericòrdia’ (2007) o ‘Es perd el senyal’ (2012). Ha estat reconegut amb nombrosos premis al llarg de la seva trajectòria poètica que començà al 1963. L’any 2002 va publicar el llibre ‘Joana’, un poemari, terrible i brillant, a partir de la mort de la seva filla. En un dels poemes, parla, també, de les “negres nits d’estiu” a Campanet.

El poema: ‘Estius a Campanet amb na Joana’

Pels portals que ningú

mai no tancava

es veia un pati al fons

de cada casa:

els patis amb hortensies

en pots de llauna.

Les negres nits d’estiu,

mentre sonava

l’esquellot melancòlic

d’alguna cabra

jo sentia una veu

que m’alertava:

Recordaràs Mallorca

en cada llàgrima.

La seva última porta

ja està tancada.

14/11/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris