X

Balears duplica la taxa estatal de nous casos de VIH

Cada any es detecten a les Illes 14 nous casos de VIH per cada 100.000 habitants

01/12/2019

Balears duplica la taxa estatal de nous casos de VIH

EFE

Cada any es detecten a les Illes 14 nous casos de VIH per cada 100.000 habitants; això és el doble de la mitjana anual espanyola.

Aquest primer de desembre, Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA, arriba amb novetats pel que fa a la prevenció de la malaltia. Des del passat novembre, el Sistema Nacional de Salut inclou aquesta pastilla preventiva.

Fins ara, la població en risc que la volia prendre, l’havia de sufragar pel seu compte. Des de 2003 fins a juliol d’enguany, s’han diagnosticat a Balears 2.600 casos de VIH. El 65% tenen manco de 40 anys.

Enguany fa 31 anys que cada dia primer de desembre es commemora arreu del món el Dia de la Lluita contra la SIDA. Durant l’any 2018 a les Illes se’n van detectar un total de 122 nous contagis. Van ser 43 menys que l’any anterior. Tot i això, Balears dobla la mitjana de nous casos anuals respecte de la mitjana espanyola

La lluita contra la SIDA aquest primer de desembre té una arma més amb la qual fer front a la transmissió del virus VIH. Ara fa just un mes que s’ha inclòs la pastilla preventiva del VIH dins del sistema de finançament públic. Fins ara la població en risc de contagi que la volgués prendre havia de comprar-la pel seu compte. Els assajos clínics han demostrat la seva efectivitat.

Si la taxa anual espanyola és d’uns 7 nous casos per cada 100 mil habitants, a les Illes és del doble. El sector sanitari destaca la urgència de posar fi a l’estigma que envolta aquesta malaltia. En dificulta la diagnosi avançada, essencial no només per donar tractament als pacients que ho requereixin, sinó per evitar-ne noves transmissions.

La incidència del VIH a Balears

Des de 2003 fins a juliol d’enguany, s’han diagnosticat a Balears 2.600 casos de VIH. El 65% tenen manco de 40 anys i l’edat mitjana del diagnòstic és de 37 anys. La gran majoria dels afectats, el 81%, són en homes i el 19%, dones.

Per illes, 2.176 corresponen a Mallorca, 105 casos a Menorca, 313 a Eivissa i 6 a Formentera. La transmissió sexual és la principal via de contagi de la malaltia amb un 80% dels casos i es presenta gairebé en la mateixa mesura tant en les relacions sexuals entre homes com en les persones heterosexuals. 277 persones dels casos foren per droga injectada.

Si ens fixam en les xifres més recents, a 2018 se’n diagnosticaren a les Illes 122 casos, 43 manco que l’any 2017, i això representa una minva considerable del 28%.

Aquí, algunes dades i gràfics del SIDA a l’Estat Espanyol. (Font: Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat)


Els membres de Taula per la SIDA recorden els afectats per la malaltia

El cas de les Pitiüses

Els casos diagnosticats el 2018 de VIH a Eivissa i Formentera van baixar l’any passat un 15% respecte a 2017, ha informat aquest dissabte l’Àrea de Salut de les Pitiüses, amb motiu del Dia Mundial de la Lluita Contra la SIDA, que es commemora avui diumenge. En concret, el 2018 es van realitzar 17 diagnòstics, front als 20 casos diagnosticats l’any anterior.

Així mateix, fins a juliol de 2019 es van realitzar 4 diagnòstics nou a l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera hi ha actualment en tractament 628 pacients, als quals se sumen altres 25 de manera intermitent, ja que tenen diversos llocs de residència.

El perfil del pacient de les Pitiüses és en un 80% dels casos un home de 37 anys d’edat mitjana, una mica superior a la mitjana nacional que és de 35 anys. El motiu principal d’infecció són les relacions entre homes. Des de 2010 no hi ha hagut cap transmissió de la infecció de mare a fill a Eivissa i Formentera, dada que indica un “excel·lent maneig de l’embaràs en pacients amb VIH”, remarquen des de l’Àrea de Salut.

El tractament preventiu PrEP

El Govern de les Illes Balears ha informat avui diumenge de la inclusió del tractament preveniu PrEP a la cartera dels serveis bàsics del Sistema Nacional de Salut. Aquest tractament està dirigit a la població més vulnerable al VIH.

D’altra banda ha fet públiques les dades de 2017 quan es varen registrar prop de 4.000 nous diagnòstics de VIH i més de 17.000 d’altres infeccions de transmissió sexual.

La presidenta Armengol reivindica més investigació i una millor educació

La presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha reivindicat “més sanitat i investigació” i una “millor educació” en el Dia Mundial de la SIDA. Armengol ha volgut recordar als qui no hi són i als qui continuen lluitant. “Entre tots garantirem els seus drets i construïrem un món més just i tolerant” , ha conclòs.

01/12/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris