X

Les famílies monoparentals de les Illes disposaran d’un carnet autonòmic que reconeixerà la seva condició

Un decret del Govern regularà per primera vegada aquesta tipologia de família a la comunitat

15/12/2019

Les famílies monoparentals de les Illes disposaran d’un carnet autonòmic que reconeixerà la seva condició

El Govern prepara una nova mesura per donar suport a les famílies monoparentals de les Balears. Una tipologia de famíla encapçalada per un únic adult -majoritàriament una dona- amb un o més fills. Per primera vegada podran disposar d’un carnet autonòmic que reconeixerà la seva condició, com ja passa per exemple amb les famílies nombroses. Aquest títol serà expedit pels Consells Insulars i la finalitat és que les llars monoparentals també puguin accedir a beneficis o avantatges associats a la seva situació.

“Podran acollir-se a tots els descomptes, bonificacions o qualsevol tipus de prestació econòmica que les administracions autonòmiques, insulars o municipals vulguin aplicar des de les seves competències”, ha explicat la consellera d’Afers Socials, Fina Santiago, a IB3Notícies.

La conselleria acaba de treure a informació pública un projecte de decret que defineix per primera vegada a les Balears què és una família monoparental. Un model familiar no regulat a nivell estatal. A més de reconèixer la seva condició amb un carnet, la norma autonòmica contempla una altra novetat. Les famílies monoparentals amb dos fills menors també seran considerades com a nombroses.

Els requisits

El projecte de decret contempla fins a set tipus de família monoparental. Per al seu reconeixement, els fills hauran de tenir menys de 21 anys, conviure amb el progenitor o progenitora i dependre econòmicament d’aquest.

L’Associació de Famílies Monoparentals de Balears, la FAMOIB, que compta amb un centenar d’associades, el 95 per cent dones, celebra la notícia. “El títol ens obrirà portes. Com a associació podrem demanar ajuda a empreses privades que moltes vegades qüestionen com demostram que som aquesta tipologia de família i no una altra”, assenyala Nika Zurano presidenta de l’entitat.

Des del present curs escolar els fills de les famílies monoparentals tenen un punt directe en el procés d’escolarització. Quant el decret ja estigui aprovat -en uns sis mesos segons el Govern-, també reivindicaran bonificacions en el pagament d’impostos autonòmics o municipals. “Demanam que s’entengui que dins la família monoparental només hi ha un sou per front a totes les despeses”, explica Zurano.

Així mateix reclamen mesures per millorar la conciliació familiar. Maria del Mar, mare d’una nina de cinc anys i un nin de tres, relata que “quan ets una única persona a càrrec de dos infants no tens temps. Poder deixar els nins a una ludoteca sense que això repercutís en la nostra economia seria una gran ajuda. És un sol sou per una família i hem de pagar hipoteca o lloguer, electricitat, aigua, etc”.

Segons un estudi de la Federació d’Associació de Mares Fadrines, el 81 per cent de les llars monoparentals de l’Estat estan encapçalades per una dona.

15/12/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris