X

Els aeroports de les Illes registren un descens del trànsit diari durant el mes de novembre

El centre de control de Barcelona es col·loca en la sisena posició a la llista de les instal·lacions amb més retards el mes de novembre

22/12/2019

Els aeroports de les Illes registren un descens del trànsit diari durant el mes de novembre

Torre de control de l'aeroport de Palma (Europapress)

Els centres de control de Barcelona i Madrid, així com l’aeroport Adolfo Suárez-Madrid Barajas es troben entre les 20 infraestructures europees que més retards van registrar el mes de novembre passat, un mes en què destaquen especialment les caigudes de trànsit diari als aeroports de Balears i Canàries, segons dades d’Eurocontrol.

El centre de control de Barcelona es col·loca en la sisena posició a la llista de les instal·lacions amb més retards el mes de novembre. Per la seva part el Centre de Control Aeri de Madrid va ocupar l’onzena posició, mentre que l’aeroport de la mateixa ciutat va ocupar la quinzena posició de les vint més destaques per retards a Europa.

Aquests retards es van deure fonamentalment a les inclemències meteorològiques i a problemes de capacitat en ruta registrades.

Els retards ATFM en ruta van descendir un 36,3%, mentre que els registrats als aeroports van disminuir un 39,1%. La mitjana de vols diaris amb un retard en ruta d’almenys 15 minuts va descendir un 46,8% respecte a novembre del passat any.

Descens del 2% del trànsit

Segons l’agència europea per a la seguretat de la navegació aèria, el trànsit al novembre d’aquest any ha descendit un lleu 1,9% en comparació amb novembre de 2018, per sota de les previsions, registrant-se una mitjana diària de 26.796 vols.

Aquesta disminució del trànsit al novembre és fruit de la deteriorada situació econòmica mundial, les tensions comercials, els disturbis polítics, així com les seqüeles de la fallida de Thomas Cook, segons Eurocontrol. A més la vaga de dos dies a Lufthansa (8-9 de novembre) va provocar una disminució del trànsit local del 7% (-382 vols /dia) al novembre.

Dos estats van agregar més de 50 vols diaris a la xarxa, Turquia (+70 vols) i Polònia (+58 vols) com a principals contribuents. Les aerolínies que van agregar més vols a la xarxa europea al novembre van ser Ryanair (+81 vols), Wizz Air Hungary (+77 vols), Jet2.com (+29 vols), Pegasus (+23 vols) i LOT (+12 vols).

L’increment de trànsit va ser positiu a la majoria dels grans aeroports europeus destacant el creixement del 12,1% de l’aeroport de Tel Aviv.

En el cas dels aeroports espanyols, Madrid-Barajas va registrar una mitjana diària de trànsit de 565 moviments al novembre (+2,7%), mentre que al Barcelona-El Prat es van registrar un total de 416 moviments (+5%).

Els descensos al nostre país han estat encapçalats per Gran Canària que amb 178 moviments aeris de mitjana al dia va caure un -6,1%. Destaquen també la caiguda del -10,4% registrada en l’aeroport de Palma i del -3,7% en el de Màlaga-Costa del Sol.

22/12/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris