X

Manuel Marrero Cruz, nou primer ministre de Cuba

La seva candidatura va rebre el suport unànime del Parlament, reunit en el saló plenari del Palau de Convencions de l'Havana

22/12/2019

Manuel Marrero Cruz, nou primer ministre de Cuba

L’Assemblea Nacional cubana ha triat aquest dissabte a Manuel Marrero Cruz primer ministre del país del Carib, en un procés històric pel qual s’instaura la figura de primer ministre després de dècades de presidencialisme. Marrero procedeix del sector turístic i fins i tot va ser director d’hotel en Escar.

Marrero ha estat elegit a proposta del president de la República, Miguel Díaz-Canel, durant el quart període ordinari de sessions corresponent a la IX Legislatura de l’Assemblea Nacional. Díaz-Canel ha presentat personalment la candidatura de Marrero, aprovada pel Buró Polític del Comitè Central del Partit Comunista de Cuba, i ha recordat que des de fa gairebé 17 anys s’exercia com a ministre de Turisme.

Díaz-Canel ha explicat que Marrero al llarg de la seva trajectòria laboral i com a quadre “s’ha caracteritzat per la seva modèstia, honestedat, capacitat de treball sensibilitat política i fidelitat al Partit i a la Revolució”.

La candidatura de Marrero Cruz va rebre el suport unànime del Parlament, reunit en el saló plenari del Palau de Convencions de l’Havana. El Parlament cubà culmina així la labor que va començar el mes d’octubre passat quan va ratificar a Díaz-Canel com a president del país, càrrec que va assumir a l’abril de 2018 en una històrica transició de poder que per primera vegada va situar en la cúspide política a algú sense el cognom Castro.

La nova Carta Magna desdoblega el Poder Executiu, que recau sobre Díaz-Canel com a president del país i sobre el primer ministre, posat fins ara inexistent que dirigirà el Consell de Ministres.
El primer ministre es tria per majoria absoluta de l’Assemblea Nacional, encara que a proposta del president, per a un període de cinc anys. Ha de tenir almenys 35 anys, nacionalitat cubana i cap altra i ser diputat. A més, ha de gaudir plenament dels seus drets civils i polítics.

La Constitució, aprovada primer en referèndum i després en l’Assemblea Nacional, crea una nova estructura política, encara que manté la càrrega ideològica –ja que l’únic canvi referent a això és la renúncia a la utopia comunista–, i dóna forma jurídica a l’obertura econòmica impulsada per Raúl Castro.

El primer ministre té facultat per a convocar i dirigir les sessions del Consell de Ministres o del seu Comitè Executiu, ha d’atendre i controlar l’acompliment de les activitats dels organismes de l’Administració Central de l’Estat, de les entitats nacionals i de les administracions locals.

També posseeix potestat per a sol·licitar al president de la República la substitució dels integrants del Consell de Ministres i, en cada cas, proposar els substituts corresponents i pot designar o substituir als directius i funcionaris.

Marrero, de 56 anys, és arquitecte de professió. Va ser inversor d’instal·lacions turístiques en el nord de la província de Holguín i més endavant va ocupar diferents càrrecs en la direcció d’hotels a la províncies orientals i en Escar. L’any 1999 va ser nomenat vicepresident primer del Grup de Turisme Gavina i un any després va ser ascendit a president del citat grup.

22/12/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris