X

Pedro Sánchez afronta la investidura més ajustada de la democràcia

EH Bildu assegura que no té un pla "antitamayazo" i que s'abstendrà en la investidura de Sánchez així com tenia previst

07/01/2020

Pedro Sánchez afronta la investidura més ajustada de la democràcia

El candidat socialista Pedro Sánchez afronta aquest dimarts la segona i definitiva votació per a ser investit president del Govern i ho fa confiat en la seva elecció malgrat les pressions que diputats socialistes han denunciat haver rebut perquè canviïn el sentit del seu vot a la investidura més ajustada de la democràcia.

El portaveu adjunt del PSOE en el Congrés, Rafael Simancas, ha confirmat que els 120 diputats socialistes es troben des d’ahir a Madrid, “molt il·lusionats” per afrontar el que ha qualificat com “una jornada històrica” que posarà fi al bloqueig i permetrà configurar el Govern “que van votar majoritàriament els espanyols”.

Sánchez espera obtenir els 167 vots a favor que necessita per a ser investit (a més dels 120 del PSOE, els d’Unides Podemos, PNB, Més País, Compromís, NC, Teruel Existeix i BNG) i comptarà amb 165 en contra (PP, Vox, Cs, JxCat, UPN, CUP, PRC, Fòrum i CC) i 18 abstencions (ERC i EH Bildu).

Davant aquests resultats tan ajustats, aquest dilluns el portaveu d’EH Bildu, Jon Iñarritu, obria fins i tot la porta a passar de l’abstenció al “si” en el cas que la investidura de Sánchez es vegi compromesa per les pressions que han denunciat alguns diputats perquè canviïn el sentit del seu vot.

Tanmateix avui dilluns la portaveu d’EH Bildu al Congrés, Mertxe Aizpurua, ha assegurat que no tenen pla ‘antitamayazo’ per al Ple d’aquest dimarts, més enllà de l’abstenció, i creu que la dreta intentarà fer “descarrilar” el Govern. Per això, ha demanat que se li faci front “amb determinació i sense polítiques tèbies”. Aizpurua ha apuntat que ella té “un mandat claríssim” de les bases de la coalició i, per això, avui s’abstindran. En aquest sentit, ha apuntat que ells no tenen “cap pla” ‘antitamayazo’, excepte el d’abstenir-se per  “facilitar i no obstaculitzar” que Sánchez sigui president del Govern.

Possibilitat que Simancas, en declaracions a la Cadena Ser, ha descartat després d’assegurar que els socialistes acudeixen al debat d’investidura “tranquils” i “confiats” en l’elecció de Sánchez com a president que servirà -ha dit- per inaugurar una “nova etapa” a la política espanyola.

El PSOE ha avançat que durà als tribunals aquestes “amenaces” i “coaccions” que també ha denunciat el diputat de Terol Existeix Tomás Guitarte, i que els socialistes atribueixen a una campanya de “assetjament” de la dreta.

“Coneixem a la dreta espanyola, només respecta la institucionalitat i la democràcia quan governa. Quan perden el control i els vots no els donen el poder no coneixen cap escrúpol moral per intentar que no governi l’esquerra i recuperar el poder, i recorren a insults, infàmies, coaccions, cridades al transfuguisme o proclames colpistes com les que estem veient aquests dies”, ha subratllat Simancas.

Malgrat això, el PSOE està convençut que els seus diputats aguantaran la pressió i que estaran tots, al costat dels grups que han compromès el seu suport a Sánchez, treballant per “posar fi al bloqueig”.

La sessió d’aquest dimarts arrencarà a les 12 del migdia, hora a la qual la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha convocat el ple encara que en qualsevol cas, la votació no se celebrarà abans de les 12.45, almenys 48 hores després de la primera del passat diumenge, en la qual Sánchez no va ser triat ja que no va aconseguir la majoria absoluta.

Abans de procedir a aquesta votació i segons estableix la Constitució, el candidat socialista podrà intervenir un temps màxim de deu minuts i els portaveus de grups parlamentaris, cinc minuts cada un, per poder fixar la seva posició.

Si com és previsible Sánchez és investit president, el nou Govern de coalició podria celebrar el seu primer Consell de Ministres el divendres 10 de gener.


L’aritmètica per a la segona votació
Armengol qualifica d”injustificables’ les pressions respecte a la investidura
Els dos diputats socialistes balears ja són a Madrid per assistir avui a la segona votació al Congrés

07/01/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris