X

Sánchez no anunciarà la composició del seu govern fins a la setmana que ve

Fonts socialistes han informat que aquest és el termini que contempla el president en funcions després d'haver sortit investit avui dimarts amb 167 vots a favor i 18 abstencions

07/01/2020

Sánchez no anunciarà la composició del seu govern fins a la setmana que ve

EFE/Juan Carlos Hidalgo

El candidat ja investit president, Pedro Sánchez, anunciarà la setmana vinent la composició del seu nou Govern. Fonts socialistes han informat que aquest és el termini que contempla el president en funcions després d’haver sortit investit avui dimarts amb 167 vots a favor i 18 abstencions en la votació més ajustada de la democràcia. El candidat socialista necessitava avui una majoria simple que no va aconseguir a la primera votació que se va celebrar el passat diumenge 5 de gener.

La votació a la investidura de Pedro Sánchez ha començat a les 14h del migdia, una mica més tard del que estava previst, després d’un debat d’investidura tens i amb una crida de Pedro Sánchez a acabar amb la crispació i l’ambient “tòxic” del debat. Els diputats han acabat de votar a les 14h28 del migdia.

Els diputats de les respectives formacions han votat com s’esperava i no s’ha produït cap sorpresa ni cap “tamayazo”, una possibilitat que es temia durant les darreres setmanes, després que alguns diputats socialistes denunciassin pressions per canviar el sentit del seu vot.

Felip VI ha signat aquesta tarda el reial decret amb el nomenament de Pedro Sánchez com a cap de l’Executiu, una vegada que la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, li ha comunicat formalment la investidura en aconseguir la majoria requerida al Congrés. Tres hores després de la votació en la qual Sánchez ha obtingut el suport de la Cambra Baixa, Batet s’ha desplaçat al Palau de la Sarsuela, on el rei l’ha rebut a la Sala d’Audiències.

La presidenta del Congrés ha informat el rei del resultat de la votació definitiva, en la qual Sánchez ha obtingut 167 “sis”, 18 abstencions i 165 vots en contra.

En virtut de l’article 62 de la Constitució, que defineix les competències del rei per proposar i nomenar al president del Govern, el monarca ha signat el reial decret, amb la ratificació de Batet.

Després de la publicació del decret al Boletín Oficial del Estado (BOE), Sánchez jurarà o prometrà el seu càrrec davant el cap de l’Estat, previsiblement demà, a la Sarsuela, tot i que és la Casa Reial qui haurà de concretar-ho.

Les intervencions del debat

El debat d’investidura d’avui dimarts ha començat amb la compareixença de Pedro Sánchez. Sánchez s’ha compromès a cercar “mecanismes” que impedeixin en el futur nous bloquejos polítics com els viscuts durant aquests mesos a Espanya. Segons ha assenyalat en la seva intervenció al Congrés, és “inadmissible” que es repeteixi una situació com aquesta en la qual ha existit durant un any i mig, ha dit, un Govern que no ha estat en “plenitud de les seves facultats”.

“Deman la confiança majoritària de la cambra”, ha declarat Sánchez que ha titllat la coalició d'”inèdita”i “la única opció de govern possible” després de cinc eleccions, dos generals, durant l’últim any.

Pedro Sánchez s’ha referit a l’oposició i ha dit que han anat canviant d’arguments per justificar el bloqueig “Diuen que l’abstenció d’ERC és inacceptable però també havien dit que era inadmissible la formació d’un govern amb Unides Podem i tampoc acceptaren un govern socialista en solitari”.

El candidat a la presidència del Govern ha recomanat a l’oposició acceptar el resultat de les votacions que ha demanat una coalició progressista i a deixar la crispació perquè “no té raó de ser”.

Després ha estat el torn de Pablo Casado, president del Partit Popular, que ha començat el seu discurs amb un reconeixement al rei Felip VI seguit de crits repetits de “Viva el rey”. Casado també ha volgut retre un homenatge a totes les víctimes del terrorisme que, segons ha dit Casado, varen ser ultratjades en el darrer debat d’investidura en relació a les declaracions d’EH Bildu.

El líder del PP, Pablo Casado, ha acusat el candidat socialista Pedro Sánchez de “canviar el règim” de la Constitució de 1978 amb la condició de mantenir-se en el poder i d’haver-se convertit en l'”home de palla” de l’independentisme i el seu “cavall de Troia” per entrar en el Govern.

Durant la seva intervenció en el debat d’investidura, Casado ha considerat que Sánchez “ha posat el futur d’Espanya” en mans dels “dos grans enemics d’Espanya: els colpistes i els independentistes” per aconseguir aquest dimarts la seva investidura.
Devers les 12h30 ha sigut el torn de la intervenció del president de Vox, Santiago Abascal, que ha denunciat l’assassinat masclista d’una mare i la seva filla que es va produir ahir dilluns a Esplugues de Llobregat. Abascal ha assegurat que la seva formació defensa totes les víctimes de la violència siguin del gènere que siguin. El president de Vox ha continuat amb una llista d’agressions presumptament produïdes per estrangers o immigrants.

El president de Vox ha acusat el candidat socialista, Pedro Sánchez, de “copresidir” al costat dels “comunistes” d’Unides Podem, un Govern “il·legítim” basat en el “frau” i la “mentida” als espanyols i que compta a més amb el “beneplàcit” d’ETA.

Durant la seva intervenció en el debat d’investidura i abans de la segona i definitiva votació, Abascal ha acusat Unides Podem, socis del Govern de coalició amb el PSOE, de tenir vincles amb dictadors i “teocràcies” com Iran.

Pablo Iglesias, Secretari General d’Unides Podem, s’ha referit a la intervenció de Santiago Abascal i ha desitjat que entengui que existeix “una violència estructural que mata les dones només per al fet de ser dones”.

Iglesias ha fet una crida a la llibertat i ha dit que “no hi ha llibertat sense una educació i una sanitat pública”.

El líder d’Unides Podem ha demanat aquest dimarts al president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, el “millor to” i la “major fermesa democràtica” enfront de les amenaces “enfront dels intolerants” i ha assegurat: “No ens atacaran pel que fem, ens atacaran pel que som”.

Amb la bancada socialista posada en peus, el líder d’Unides Podem ha assegurat a més que els partits de la dreta són “la major amenaça” contra la monarquia a Espanya en alinear-se amb ella.

El líder de Más País, Iñigo Errejón, ha donat l’enhorabona i ha agraït a Pedro Sánchez i a Pablo Iglesias que hagin fet possible un govern de coalició que suposa una “oportunitat històrica” i que comptarà amb “el suport imprescindible” de Más País.

“Mai és tard si la dita és bona… Enhorabona per l’acord i moltes gràcies senyor Sánchez i moltes gràcies senyor Iglesias“, ha dit Errejón. Al finalitzar el seu discurs, Errejón s’ha acostat a l’escó d’Iglesias per demostrar-li públicament el seu suport amb una encaixada de mans.

No obstant això, el líder de Más País ha advertit al nou Govern que el país no està dividit per la meitat sinó per la desigualtat i li ha demanat que la primera tasca que posi en marxa sigui “eliminar les condicions que han fet possible les polítiques neoliberals” i la “política de l’odi”.

La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borrás, ha instat al president del Govern, Pedro Sánchez, a alliberar al líder d’ERC, Oriol Junqueras, sobre tot després que el Parlament Europeu l’hagi reconegut com a eurodiputat al costat de Carles Puigdemont i Toni Comín.

Borrás ha fet aquesta petició a la sessió del Congrés en la qual es vota la investidura de Sánchez, a qui, al final de la seva intervenció, li ha lliurat el text de l’Eurocambra en el qual reconeix com a membres de la mateixa els tres dirigents independentistes. “Rectifiquin, perquè són vostès els qui circulen en sentit contrari a la ruta del dret”, ha afegit després de lamentar que Espanya no existeixi, al seu judici, la separació de poders.

Ha insistit que els seus diputats no podien donar-li el seu suport pels seus “canvis de discurs” sobre Catalunya i l’ha titllat de “bon marxista” perquè, en referència a Groucho Marx, té uns principis que modifica quan li convé.

La diputada canària Ana Oramas, de Coalició Canària, ha demanat aquest dimarts perdó a la seva formació i als seus companys perquè va haver de cercar “la manera” amb què el partit conegués prèviament la seva decisió “en consciència” de votar “no” a Pedro Sánchez malgrat que la instrucció era l’abstenció.

En la seva breu intervenció prèvia a la segona votació de la sessió d’investidura, Oramas ha començat afirmant que manté el seu vot en contra del candidat socialista perquè “per sobre d’interessos personals i dels del partit, estan els dels canaris i els del país”. Oramas ha demanat que cessin els “atacs infames” que han rebut els companys del seu partit i els diputats de Terol Existeix i de Nova Canàries, per votar”sí” a Sánchez.

La diputada d’ERC, Montserrat Bassa, germana de la política independentista presa Dolors Bassa, ha etzibat aquest dimarts, en el seu discurs a la sessió d’investidura: “M’importa un comino la gobernabilidad de España”.

De fet, ha assegurat que, per part seva, personalment “hauria votat no” a la investidura del candidat socialista, Pedro Sánchez, però que optaran per l’abstenció perquè creuen “en la paraula enfront de la violència” i per la “empatia” que li recomanen els seus companys presos. Uns companys per als quals ha reivindicat “la llibertat immediata” i la “nul·litat de la sentència” quan ha acabat el seu discurs.

El diputat de Terol Existeix, Tomás Guitarte, que aquests dies ha denunciat amenaces pel seu suport a la investidura de Pedro Sánchez, ha remarcat que allò que el duu a votar “sí” a la investidura de Sánchez és la responsabilitat institucional, a més de la posada en marxa de solucions “a la problemàtica de l’Espanya buida”.

En la seva intervenció Guitarte ha advertit que el seu suport està condicionat per l’acord que ha signat amb el PSOE i ha avisat que Teruel Existeix no aguantarà “una altra frustració” com la que va sentir el 2005 per l’incompliment de les promeses de José Luis Rodríguez Zapatero.


Pedro Sánchez afronta la investidura més ajustada de la democràcia
L’aritmètica per a la segona votació

07/01/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris