X

16 menors tutelats de l’IMAS, víctimes d’explotació sexual infantil

Dimecres, l'IMAS, el Govern i les forces i cossos de seguretat de l'Estat mantendran una reunió conjunta per analitzar la situació

13/01/2020

16 menors tutelats de l’IMAS, víctimes d’explotació sexual infantil

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assegurat que els consells insulars i els ajuntaments seguiran treballant de “manera coordinada” davant casos com el de la presumpta trama de prostitució que implica, de moment, a 16 menors tutelats per l’IMAS. Armengol ha assegurat que aquest cas està sent gestionat pel Consell de Mallorca des de fa temps i que des de 2016, hi ha una comissió amb membres del Govern, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que treballa per combatre la trata i l’explotació sexual de menors.

També Maria Angeles Fernández, Directora Insular d’Infància i Menors, ha informat en aquest sentit. Fernández ha parlat avui dimarts al programa d’IB3 Ràdio “Al Dia” i ha assegurat que des de l’IMAS investiguen aquests casos des del 2012 i que si ha sortit a la llum ara, és arran de la publicació de la notícia al Diario de Mallorca.

La Directora Insular ha assegurat que gràcies a aquestes investigacions s’han pogut detectar més casos perquè hi ha cada vegada més indicadors i més facilitats per procedir a les denúncies. De fet, Maria Ángeles Fernández ha corroborat que les últimes denúncies es varen produir el passat desembre. “Duim anys treballant de forma silenciosa perquè és un tema molt sensible, hem de protegir els menors”, ha declarat.

Pel que fa a les reunió prevista que s’ha de celebrar demà dimecres entre l’IMAS, la Policia Nacional i la Policia Local, Fernández ha dit que es tracta d’una reunió habitual.

Des del Partit Popular, Antoni Costa, ha dit que el seu partit demanarà la compareixença de Fina Santiago, Consellera d’Afers Socials, perquè doni les explotacions oportunes sobre el cas d’explotació sexual a menors tutelats. “És una situació molt greu i necessitam complida informació per part de la consellera i per part de l’IMAS”, ha declarat Antoni Costa.

16 víctimes d’explotació sexual, 2 traslladades a la península

L’IMAS tutela 16 menors víctimes d’explotació sexual, 15 nines i un nin. Però, excepcionalment i per protegir-les, no totes viuen en algun dels seus 30 centres d’acollida propis o concertats que tenen a l’illa. L’al·lota de 13 anys que va ser presumptament violada per un grup de joves la passada nit de Nadal ha demanat ser traslladada a un centre de la península. Així ho ha confirmat el president de l’IMAS al programa “Els Dematins”, d’IB3 Televisió.

L’IMAS tutela actualment 359 menors. Quan detecten un possible cas d’explotació sexual els educadors elaboren un informe, ofereixen ajuda psicològica a les víctimes i es posa en coneixement de la Fiscalia de Menors, la Policia Nacional o la Guàrdia Civil. Des de 2016, l’IMAS forma part d’una comissió interinstitucional amb el Govern i els cossos i forces de seguretat de l’Estat. Dimecres es reuniran al Consell de Mallorca per avaluar la situació. L’objectiu és col·laborar per combatre aquesta xacra.

També, diuen, fan feina amb la policia per evitar que els menors surtin dels centres d’acollida sense autorització. Arran del cas de la violació grupal del dia 24 de desembre, el Partit Popular ha demanat la compareixença de la consellera Fina Santiago i el president de l’IMAS. VOX ha anunciat que sol·licitarà visitar els pisos tutelats i els centres de menors.


Sonia Vivas demana participar a les reunions pel cas de prostitució infantil que involucra l’IMAS

13/01/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris