X

Aprovada la pujada del 0,9% de les pensions en el primer Consell de Ministres

 22 ministres han pujat avui dimarts les escales de la Moncloa per assistir a la primera reunió del Consell de Ministres del govern de coalició

14/01/2020

Aprovada la pujada del 0,9%25 de les pensions en el primer Consell de Ministres

Les noves ministres i els nous ministres del govern de Pedro Sánchez han desfilat, un rere l’altre, davant els mitjans de comunicació abans del primer Consell de Ministres. Després, i de manera molt estudiada, s’han col.locat a les escales del Palau de la Moncloa per fer-se la foto que marca el protocol.  És la primera instantània del nou Consell de Ministres de Pedro Sánchez, el segon més nombrós de la democràcia.

Un Consell de Ministres en el qual s’han aprovat les primeres mesures. En acabar, el president del Govern ha sortit en roda de premsa per explicar-les i ha contestat també les preguntes dels periodistes.

Pedro Sánchez ha parlat sobre l’increment de les pensions que serà del 0,9%, també sobre la pujada de l’IPC i que aquest es revaloritzarà amb un sol pagament abans de l’abril de 2021.

Sánchez també s’ha compromès a reunir-se amb Quim Torra el més aviat possible i abans de la mesa de diàleg amb ERC.

Finalment el president ha defensat el nomenament de l’anterior ministra de Justícia, Dolores Delgado, com a nova fiscal general de l’Estat.”Té un currículum impecable”, ha dit Sánchez, qui ha recordat que Delgado va entrar al Consell de Ministres com a independent i que ha mantingut el seu caràcter independent”.

Pedro Sánchez es mostra confiat amb què aquest govern durarà 1.400 dies, els 4 anys de legislatura, i assegura que hi ha unitat entre tot el Consell de Ministres.

La pujada de les pensions del 0,9%

Insuficient i poca cosa. Així qualifica la plataforma de pensionistes i jubilats de Mallorca la pujada de les pensions del 0,9 per cent aprovada en el primer consell de ministres. Jaume Bonet de la plataforma assegura que aquesta mesura suposa “continuar reculant” perquè no queda garantit el poder adquisitiu que suposadament regula l’article 50 de la Constitució.

Consideren que aquesta revaloració, sumada a la de l’1,6 per cent del 2019, no són suficients per pal·liar el límit del 0,25 per cent que es va aplicar des del 2013.  A més, recorden que a les Illes la pensió mitjana és de 921 euros, 74 euros manco que la mitjana estatal afegit a un cost de la vida més elevat pel fet insular.

Per això l’eslògan “governi qui governi les pensions s’han de defensar” continuaran cridant-lo fins que les pensions no apugin d’acord amb l’IPC per llei i es corregeixi la cotització dels fixos discontinus.

Ara bé, vist des del punt de vista d’un economista, s’insisteix que el sistema actual és deficitari i que cal fer reformes per garantir les pensions del futur.

Antoni Riera, Director Impulsa Balears, afirma que d’acord amb el nivell de cotitzacions que hi ha actualment a l’Estat espanyol ” es necessitarien 2,5 milions d’afiliats perquè fos sostenible el sistema de pensions”. Riera tampoc veu sostenible apujar les pensions d’acord amb l’ipc quan aquest estigui més alt que l’actual.

En aquest sentit, el president de la CEOE ha alertat avui mateix que el dèficit públic es pot disparar al 3 i mig per cent amb l’augment de la despesa social.

El primer Consell de Ministres

Fins a 22 ministres han pujat les escales de la Moncloa per assistir a la primera reunió del Consell de Ministres. Tots, excepte Carmen Calvo i Margarita Robles, ho han fet cartera en mà per posar davant els mitjans de comunicació. Una presentació oficial davant la premsa, que ha acabat amb la tradicional foto de família. Aquesta vegada, però, amb més gent i més dificultats per fer que tots hi surtin.

A la taula de reunions han hagut d’afegir 5 cadires més. Com a nins el primer dia d’escola, els ministres han cercat el seu lloc.  Així ha quedat finalment la distribució. Ara sí, ja està en marxa la catorzena legislatura de la democràcia espanyola.

14/01/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris