X

La Fiscalia obre diligències pels menors tutelats per l’IMAS víctimes d’explotació sexual

La Delegació del Govern nega l’existència d’una xarxa de prostitució infantil a Balears

15/01/2020

La Fiscalia obre diligències pels menors tutelats per l’IMAS víctimes d’explotació sexual

Representants de l'IMAS, Consell i Delegació del Govern./ Europapress

La Fiscalia de Balears ha decidit incoar diligències d’investigació penal per investigar els presumptes casos de tràfic de drogues i de menors víctimes d’explotació sexuals tutelats per l’IMAS (Insitut Mallorquí d’Assumptes Socials).

La Fiscalia també ha lliurat al Cap Superior de Policia perquè s’investiguin els fets i identifiqui els presumptes responsables. Així ho ha anunciat la Fiscalia en un breu comunicat on informa que durant els darrers anys s’han denunciat “casos concrets” de conductes per fets similars. “Com no pot ser d’una altra manera, sempre s’han investigat”, assegura la institució.

La representant de la Delegació del Govern i cap de la Unitat de Coordinació de Violència sobre la Dona, Julia Vázquez, ha negat avui dematí l’existència d’una xarxa de prostitució a Balears i ha explicat que el que s’ha detectat fins ara són “diferents casos individuals”.

En declaracions als mitjans de comunicació, juntament amb representants de l’Institut Mallorquí d’Assumptes Socials (IMAS), Consell de Mallorca, Policia Nacional i Guàrdia Civil, Vázquez ha destacat que “no existeix una xarxa”, tot i que ha detallat que hi pot haver casos en què un mateix menor sigui explotat per diferents persones sense relació.

Per la seva banda, el president de l’IMAS, Javier de Juan, ha explicat que aquest dimecres s’ha produït una de les reunions periòdiques amb Policia i Guàrdia Civil per tractar aquests assumptes.

Des de 2014, la Guàrdia Civil ha dut a terme a Mallorca deu operacions contra l’abús sexual de menors i la Policia Nacional comptabilitza en els últims anys catorze actuacions, intervencions no circumscrites a l’àmbit dels adolescents sota tutela.

Reunió de coordinació a la seu del Consell de Mallorca

Avui dimecres a les 10h30 del dematí s’ha celebrat una reunió a la seu del Consell de Mallorca per abordar el polèmic cas dels menors tutelats que haurien estat víctimes de prostitució infantil i d’abús sexual. Molts d’ells serien menors tutelats de centres de protecció a l’empara de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS). L’objectiu d’aquesta trobada es coordinar les accions per fer front a aquests presumptes abusos.

Fins a 16 menors haurien estat víctimes de prostitució infantil i, segons el que publica avui dimecres el diari Última Hora, des de 2015 s’haurien produït els acomiadaments de 5 educadors del Govern, quatre dones i un home, que treballaven als centres d’Es Pinaret, Es Mussol i Son Fusteret, per abusos sexuals a menors.

Després d’aquesta reunió Javier de Juan, president de l’IMAS, ha comparegut davants els mitjans i ha fet una crida a la responsabilitat perquè aquestes situacions no es tornin a produir. “Hem de posar el focus damunt els abusadors”, ha assegurat mentre que ha recalcat la importància d’augmentar la sensibilitat de la societat sobre aquest tipus de casos. “Existeixen consumidors d’aquests tipus de fets. No hem de posar el focus damunt els menors”, ha declarat Javier de Juan.

El president de l’IMAS també ha informat que a partir d’ara no s’emetran més informacions en relació a aquest assumpte per tal de vetllar per la intimitat dels menors afectats.

La Consellera d’Afers Socials, Fina Santiago, ha confirmat que, des de juliol de 2015, hi ha hagut 5 educadors acomiadats per “conductes sexuals inapropiades” a menors tutelats. Tres d’ells eren treballadors fixos, un va ser per no renovació de contracte i l’altre, per una no superació de la pròrroga. “A un polític no se li pot demanar responsabilitats per males pràctiques dels treballadors contractats, però si li poden demanar que es puguin detectar i que, davant això, s’actuï amb contundència i rapidesa” i ha assegurat que així ho varen fer.

D’altra banda Santiago ha informat que dels acomiadaments d’aquests educadors, un es va produir l’any 2016, dos el 2018 i d’altres 2, l’any 2019. “Varen ser per conductes sexuals inapropiades, però no hi va haver relació sexual entre el professional i el menor”, ha aclarit la Consellera d’Afers Socials.

Abans d’aquesta trobada a la seu del Consell, Javier de Juan, president de l’IMAS, s’ha reunit amb diversos grups polítics amb representació al Consell de Mallorca. L’oposició considera que s’està tractant aquesta situació amb excessiva normalitat. Des del Pi es demana una millora dels protocols, Ciutadans demana la incorporació de la Policia Local de Palma i des del Partit Popular, exigeixen un ple extraordinari per abordar la situació.

Presumpta xarxa de prostitució a menors

Educadors d’aquests centres de tutela han denunciat que es tracta d’una ampla xarxa de prostitució consolidada que hauria afectats moltes menors (no només els 16 casos fets públics aquesta mateixa setmana) i que haurien estat víctimes d’abusos sexuals. Asseguren que fins ara l’IMAS no ha pres cap mesura efectiva per solucionar aquest tema. Segons aquestes fonts, moltes menors s’escapen i normalitzen les situacions de prostitució.

El detonant que hauria destapat aquests casos i la presumpta xarxa de prostitució infantil va ser el de la nina de 16 anys que va ser víctima d’una violació grupal al barri de Camp Redó durant la nit de Nadal. La jove hauria interposat fins a tres denúncies fins al moment de la violació.

D’altra banda també s’ha fet pública la memòria de la Fiscalia corresponent a l’any 2018 que demostra l’existència de casos judicials oberts per prostitució de menors tutelats. De fet, dels assumptes duits a judici el 2018, relacionats amb menors, n’hi hagué 6 compresos a l‘article 183 ter. del Codi Penal, que fa referència als delictes d’abús i agressió sexual contra menors de 16 anys.

Des de la Fundació Rana també han assegurat que, tot i que en desconeixien la xifra, sabien que era un realitat existent. En la mateixa línia es va manifestar la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, que va dir que des del Consell de Mallorca, en col·laboració amb els cossos policials, fa temps que fa feina en aquesta qüestió.

Tot i això, el Fiscal en Cap de Balears, Bartomeu Barceló, va assegurar que desconeixia que hi hagués denúncies per aquests tipus de casos.

Experts en aquests casos han confirmat a Ib3 notícies com actuarian aquestes menors. Un pic fugen dels centres d’acollida s’instal·len a pisos ocupats com aquest del carrer dels Reis Catòlics, on en els darrers mesos la Policia Nacional ja ha localitzat diversos menors fugits; però també en altres barris com el Camp Redó o Son Gotleu.

En un dels pisos d’aquest edifici és on la nina de 13 anys que, presumptament va ser agredida sexualment la passada nit de Nadal, estava instal·lada. Segons els veïnats, ahir mateix, la Policia Nacional que manté oberta la investigació va visitar l’immoble.

I a pocs metres d’aquesta casa, trobam el bar on era aquesta nina abans d’acudir a la festa de Corea; i on segons experts i veïnats, és freqüent que hi vagin menors en aquestes circumstàncies i adults que contacten amb ells per explotar-los sexualment. Un altre indret en el punt de mira d’aquestes pràctiques són els banys de l’estació intermodal on l’any 2018, els treballadors de seguretat de l’estació, ja denunciaven que menors d’edat s’hi prostituïen.


Santiago: “no és un problema de Protecció de Menors, és un repte social”
Descarten una xarxa d’explotació sexual de menors a Mallorca
La conselleria d’Afers Socials acomiada 5 educadors del govern per “conductes sexuals inapropiades”

15/01/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris