X

Glòria: la potent borrasca que ens visita a partir de diumenge

En poc més de 24 hores el temps donarà un gir radical: precipitacions, vent i mala mar

17/01/2020

Glòria: la potent borrasca que ens visita a partir de diumenge

Maribel Rosselló, platja de Cavalleria.

Darreres hores de tranquil·litat meteorològica a les nostres illes. Des de desembre que portem amb una situació anticiclònica, amb alguns petits matisos, però sempre sota els efectes de les altes pressions. Però això a partir de diumenge canviarà radicalment. Els ingredients: precipitacions, vent i mala mar. La causant: Glòria.

Amb tot, dissabte serà un dia de transició. Començarem a arribar més niguls i deixaran els cels bastant tapats, sobretot a Eivissa i cap a la Serra de Tramuntana. No es descarta qualque gota a últimes hores de la jornada; a la resta estones de sol i niguls. Les temperatures tendiran a davallar, entre 1 i 2 ºC, a la majoria d’indrets. Encara xerrarem de valors propers als 15 ºC però lluny dels 20 ºC de divendres al Port de Pollença, s’Albufera o el far de Capdepera. El vent també guanyarà intensitat amb el pas de les hores i bufarà amb cops moderats a les Pitiüses. Tanmateix, la mar s’anirà alterant amb àrees de maror i forta maror, principalment al nord de Mallorca i Menorca.

I diumenge arriba l’esperat canvi de temps. Fa dies que ho anem anunciant a la secció de meteorologia d’aquesta casa i les previsions sembla que es compliran. La borrasca Glòria ens portarà un temporal de primera categoria amb precipitacions molt abundants i generoses a tot l’arxipèlag. Segons els avisos activats per part de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet),  es poden acumular més de 120 mm en tan sols 12 hores cap a la Serra o més de 100 mm a Menorca. Alhora a les Pitiüses es poden registrar més de 60 mm en 12 hores. Aquestes pluges seran molt intenses i en una hora es poden superar els 20 mm. Així, per tant, precaució.

D’altra banda, el vent de gregal serà un altre dels grans protagonistes. També s’han activat avisos a Mallorca i les Pitiüses per ratxes que estaran per sobre dels 120 km/h. Com veieu, situació ben complicada per mor d’aquestes ventades del nord-est que seran més probables a partir del migdia. A Menorca, de moment, no s’han activat avisos en aquest sentit. Les activitats a l’aire lliure i el normal desenvolupament es veuran afectats per aquesta pertorbació.

I un darrer ingredient, la mala mar. Atenció a la situació marítima que es complicarà de manera molt notable a totes les illes. Avís de color vermell a Eivissa i Formentera per ones que poden superar els 7 metres i àrees de mar molt alta, de força 10, en l’escala de Beaufort. Les connexions marítimes entre illes segurament quedaran afectades a causa d’aquestes ones i el perill que pot suposar per la navegació a partir del capvespre. Però no tan sols les Pitiüses patiran els efectes de Glòria, també Mallorca i Menorca es troben en avís taronja per ones de més de 6 metres en el cas de la primera i de més de 4 metres en el de la segona. En conjunt, doncs, parlarem d’un episodi de vent i mala mar molt important. Cal extremar totes les precaucions com no apropar-se a les platges i cales, no sortir a navegar o reduir la velocitat en la nostra conducció.

Si fem una ullada al temps dels pròxims dies, continuarem amb aquest episodi de pluges, vent i mala mar fins dimecres. El dilluns seguirem amb la mateixa tònica atmosfèrica, dimarts sembla que la borrasca s’allunya cap al nord i de cara a dimecres, amb els mapes de divendres, donaríem per acabada a Glòria. Fins llavors, atenció i precaució i us recomanem seguir les informacions de El Temps d’IB3 i dels serveis informatius.

17/01/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris